Kuva: Fotolia

Miten hampaat pystyy valkaisemaan kotona turvallisesti? Hammaslääkäri neuvoo

03.07.2016 22:15 - Emmi Moilanen

Hedelmät tai ruokasooda eivät maineestaan huolimatta ole hammasystävällisin konsti hampaiden valkaisuun kotona.

Voi olla houkuttava ajatus hankkia valkoisempi hymy helposti ja edullisesti kotona, ilman hammaslääkärin vastaanotolla vierailua. Yleiset kotikonstit eivät kuitenkaan ole hammasystävällisin vaihtoehto kirkkaamman hymyn hankkimiseen. Cosmopolitan kysyi asiantuntijalta, mitä meidän tulisi tietää, ennen kuin päätämme hankkia valkoisemmat hampaat.

Valkaisun ei pitäisi sattua

Säihkyvän hymyn hankkimisen ei tulisi kirvellä, polttaa tai aiheuttaa minkäänlaista muutakaan ärsytystä.

- Tekniikan viimeaikaisen kehityksen myötä on turvallista sanoa, että hampaiden valkaisun pitäisi olla kivuton ja miellyttävä kokemus, toteaa hammaslääkäri David Cocker.

Jos käyttämäsi valkaisumenetelmä aiheuttaa herkyyttä tai muita oireita, lopeta välittömästi sen käyttäminen ja ota yhteys hammaslääkäriisi selvittääksesi, mistä ongelmat mahdollisesti johtuvat.

Älä käytä hedelmiä valkaisuun

Internetissä kiertää runsaasti erilaisia niksejä hampaiden valkaisuun kotona. On yleistä käyttää erilaisia ruoka-aineita itsepintaisten tummentumien poistoon hampaiden pinnasta. Cocker kuitenkin varoittaa, että vaikka nämä keinot vaikuttavat aluksi luonnonmukaisilta sekä turvallisilta, ne eivät aina ole sitä miltä näyttävät.

- Älä käytä mansikoita tai sitruunaa hampaiden valkaisuun, sillä hedelmähapot vaurioittavat hammaskiilteen pintaa.

- Hammaskiille ei uusiudu. Kun se vaurioituu, kiille todella on menetetty, hän jatkaa.

…tai ruokasoodaa

Myös ruokasooda on yleinen ja suosittu keino valkaista hampaat kotona, mutta tälläkin keinolla on hintansa.

- Se vaurioittaa hampaan pintaa, sillä ruokasooda on liian hankaavaa, Cocker selittää.

Turvalliset kotikonstit

Vaikka keittiöstä löytyviin aineisiin ei kannata luottaa hampaita valkaistaessa, on olemassa kuitenkin kotikonsteja, joilla saat säihkyvän hymyn turvallisesti. Esimerkiksi hiilihammastahnojen on todettu vaalentavan pinttymiä tehokkaasti.

Cocker kuitenkin huomauttaa, että ennen hampaiden kotivalkaisua tulisi aina konsultoida hammaslääkäriä, jos kärsit iensairauksista, herkistä hampaista, olet raskaana tai imetät.

...voit myös huijata

On muutama keino, joiden avulla voit huijata hampaasi näyttämään valkoisemmilta. Ensimmäinen keino on pysytellä ruskettuneena. Ei ole väliä onko rusketuksesi aitoa vai purkista, mutta päivettynyttä ihoa vasten purukalusto näyttää välittömästi kirkkaammalta. Myös meikin avulla saat huijattua hymyäsi valkoisemmaksi. Mitä tummempi huulipunasi on, sitä valkoisemmalta hampaasi näyttävät.

Paras keino on perinteinen

Cockerin mukaan paras keino häikäisevään hymyyn on kuitenkin itsestäänselvä: hyvä suuhygienia. Muun muassa plakin poistaminen edesauttaa hampaiden luonnollisen sävyn pääsemistä oikeuksiinsa. Tummentumien syntymistä voit myös ennaltaehkäistä lopettamalla tupakoinnin, välttelemällä teen, kahvin sekä punaviinin juomista. Paheista luopuminen onkin ensimmäinen sekä yksinkertaisin askel kohti valkoisempaa hymyä.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Haluatko vaaleammat hampaat? Kokeile muinaista öljykikkaa

Kilpailut

Uusimmat