Kuva: Fotolia

Huolestuttava häiriö yleistyy miehillä - aiheuttaa harhan "kehittymättömästä" vartalosta

04.07.2016 16:00 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan vakava häiriö saa miehet suhtautumaan vartaloonsa epärealistisesti. Tämä voi johtaa lopulta mielenterveysongelmiin.

Bigoreksia on koko ajan yleistyvä, huolestuttava häiriö miesten keskuudessa, selviää tuoreesta, Sydneyn yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Siitä uutisoi Daily Mail.

Kyseinen häiriö saa miehet ajattelemaan pakonomaisesti, että he ovat liian pieniä, alipainoisia ja, ettei heidän kehonsa ole kehittynyt normaalisti. Vääristyneet ajatukset kohdistuvat erityisesti lihaksiin, joita häiriöön sairastuneet pitävät liian pieninä.

Steroideja ja nesteenpoistolääkkeitä

Bigoreksiaan sairastuneet miehet käyttävät yleensä suuria määriä steroideja, nesteenpoistolääkkeitä, laksatiiveja ja erilaisia ruokalisiä. He myös saattavat hakeutua kauneuskirurgisiin operaatioihin.

Arvion mukaan noin joka kymmenes tiuhaan kuntosalilla käyvistä miehistä on sairastunut bigoreksiaan. Tutkija Scott Griffithsin mukaan sairastuneet tavoittelevat maskuliinista olemusta.

Mielenterveysongelmat yleisiä

Tutkimuksesta selvisi, etteivät miehet useinkaan saa apua bigoreksiaan. Tämä johtuu siitä, että kehonkuvaan liittyvät ongelmat liitetään yleensä naisiin. Miehet eivät osaa hakeutua hoitoon, eivätkä myöskään lääkärit aina osaa tunnistaa potilaan kärsivän bigoreksiasta.

Kun miehet jäävät ilman ammattiapua, laukaisee häiriö miehillä usein myös mielenterveysongelmia. Kyseessä on eräänlainen noidankehä, josta ei ole helppoa päästä pois.

Jos epäilet itselläsi tai jollakin tutullasi bigoreksiaa, kannattaa häiriöstä hankkia tietoa ja oireista kärsivän henkilön kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Huolestuttava nuorisotrendi saa alkoholin nousemaan nopeammin päähän

Lue myös: Syömishäiriöön sairastuneet miehet jätetään ilman apua?

Kilpailut

Uusimmat