Kuva: Fotolia

Suora katsekontakti saa vaivaantumaan nopeasti - toisen pupillit ratkaisevat

12.07.2016 15:15 - Senni Loikala

Tutkijat ovat selvittäneet, missä vaiheessa katsekontakti alkaa keskimäärin tuntumaan epämukavalta.

Ihmiset voivat katsoa toisiaan silmiin noin 3,3 sekuntia, ennen kuin katsekontakti alkaa tuntumaan vaivaannuttavalta. Aikaraja joustaa 0,7 sekunnilla kumpaankin suuntaan, sillä katsekontaktista johtuva epämukavuuden tunne on usein tapauskohtaista ja yksilöllistä. Tämä selviää tuoreesta brittitutkimuksesta, joka on julkaistu heinäkuussa Royal Society Open Science -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoidaan Bustle-sivustolla.

Kahden lontoolaisen yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui lähes 500 henkilöä, jotka olivat iältään 11-79-vuotiaita. Heidät laitettiin katsomaan videoita, joissa näyttelijät katsoivat suoraan kameraan eripituisia aikoja.

Kun tutkijat seurasivat ja tiedustelivat osallistujien tuntemuksia eripituisista katsekontakteista, pystyivät he laskemaan, että katsekontakti muuttui epämukavaksi keskimäärin 3,3 sekunnissa.

Pupillien laajentuminen ratkaisee

Tuloksista selvisi myös, ettei sukupuolella tai iällä ole merkitystä siinä, kuinka nopeasti toinen vaivaantuu katsekontaktista. Sen sijaan yksi yllättävä seikka nopeuttaa epämukavien tunteiden syntymistä: Jos sinua silmiin katsovan ihmisen pupillit laajenevat nopeasti, kun hän alkaa katsomaan sinua silmiin, et todennäköisesti vaivaannu yhtä nopeasti, kuin jos hänen pupilliensa laajentumiseen menisi tovi aikaa.

Lähde: Bustle

Lue myös: Mitä tapahtuu, kun katsot ihmistä, jota rakastat? Uskomattomat silmäfaktat koottiin yhteen

Lue myös: Silmiin katsominen 10 minuutin ajan aiheuttaa hallusinaatioita - uskallatko kokeilla?

Kilpailut

Uusimmat