Kuva: Fotolia

7 merkkiä, joista tiedät saavasi liian vähän hiilihydraatteja

16.07.2016 11:15 - Emmi Moilanen

Jatkuva leivoksista haaveilu ja lihasmassan menettäminen ovat merkkejä liian vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

SELF selvitti yhdessä asiantuntijoiden kanssa yleisimmät varoitusmerkit, joista tiedät saavasi liian vähän hiilihydraatteja ruokavaliossasi.

1. Tavallinen treenisi saa sinut normaalia väsyneemmäksi

Ennen urheilusuoritusta kannattaa kokeilla syödä kevyt välipala, joka sisältää esimerkiksi täysjyväviljoista saatuja hiilihydraatteja.

2. Ajatuksenjuoksu tuntuu hitaalta

Myös aivosi tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen. Hiilihydraattivaje voi aiheuttaa ajatusten sumuisuuden, päänsäryn ja keskittymisvaikeuksien lisäksi myös mielialavaihteluja.

3. Haaveilet jatkuvasti leivoksista ja muista herkuista

Jatkuva hiilihydraateilla kyllästettyjen herkkujen ajatteleminen ja niiden suoranainen himoitseminen ovat erittäin vahvoja merkkejä siitä, että elimistösi kärsii hiilarivajeesta.

- Lisäämällä hiilihydraatteja ruokavalioosi, pidät erilaiset ruuan himot paremmin tasapainossa, sanoo ravitsemustieteilijä Abby Langer.

4. Epäilet menettäneesi lihasmassaa

- Kun treenaat todella kovaa ilman riittävää määrää hiilihydraatteja, kehosi täytyy uhrata lihaksia polttoaineeksi, toteaa ravitsemusterapeutti Abbey Sharp.

Tällaisessa tilanteessa saatakin huomata menettäneesi lihasmassaa ja tuntuu, että ylimääräistä rasvaa on päässyt kertymään vyötäröllesi.

5. Erakoidut herkkuja vältellessäsi

Yksi merkki hiilihydraattivajeesta on se, että huomaat jatkuvasti kieltäytyväsi illanvietoista sekä muista sosiaalisista tilanteista, joissa sinulle mahdollisesti tarjotaan ruokaa. Jos huomaat toteuttavasi kyseistä toimintatapaa, on hyvä hetki miettiä, tulisiko sinun kiinnittää enemmän huomiota monipuolisempaan ruokavalioon.

6. Henkesi haisee pahalta

Pitkään kestänyt vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaa kehossasi niin kutsutun ketoosi-tilan, jolloin rasva palaa tehokkaammin. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa myös ikävän sivuvaikutuksen ja saada henkesi haisemaan pahalta.

7. Ulostaminen on vaikeaa

Kun ruokavalio sisältää vain vähän hiilihydraatteja, on todennäköistä, että myös kuitujen saaminen on vähäistä. Kuidut ovat kuitenkin avain asemassa säännöllisen vatsantoiminnan kannalta. Jos kärsit ummetuksesta, kokeile lisätä ruokavalioosi kuitupitoisia vihanneksia, kuten palsternakka ja porkkana, sekä juo runsaasti vettä.

Lähde: SELF

Lue myös: Kärsitkö migreenistä? Lue, mitä ruoka-aineita kannattaa välttää

Kilpailut

Uusimmat