Kuva: Fotolia

Miksi vagina muuttuu iän myötä? 4 merkittävintä syytä

24.07.2016 13:15 - Emmi Moilanen

Ikääntyminen tuo useita muutoksia myös alapään ulkonäköön.

SELF listasi merkittävimmät tekijät, jotka iän myötä vaikuttavat alapään ulkonäköön.

Hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen

Vagina puhdistaa ja kosteuttaa itse itseään valkovuodon avulla. Aloittaessasi ehkäisypillereiden syömisen, luonnollinen kosteustasapaino voi kuitenkin kokea notkahduksen.

- Tämä johtuu siitä, että ehkäisyteho perustuu ovulaation estämiseen. Tämä puolestaan muuttaa hormonitoimintaa. E-pillereiden syöminen voi siis aiheuttaa emättimen kuivuutta, kertoo lääkäri Alyssa Dweck.

Säännöllinen karvanpoisto

Toistuvat karvanpoistotoimenpiteet voivat aiheuttaa muutoksia alapään ulkonäköön.

- Jatkuva sheivaaminen, laserhoidot ja muut karvanpoistomenetelmät voivat aiheuttaa iho- tai pigmenttimuutoksia, toteaa Dweck.

Näitä muutoksia voit ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomiota hellävaraiseen karvojenajeluun. Vuosien kuluessa värimuutokset ovat kuitenkin mahdollisia huolellisista poistotoimenpiteistä huolimatta.

Raskauden aiheuttamat suonikohjut

Synnytyksestä aiheutuvien muutosten lisäksi raskaus voi altistaa alapään suonikohjujen muodostumiselle. Nämä muutokset ovat usein kivuttomia, mutta voivat saada olon tuntumaan epämukavalta. Jalkojen suonikohjuja hoidetaan tukisukilla ja samankaltaista menetelmää, äitiystukihousuja, voidaan soveltaa alapään kohjujen hoidossa. Apua muutoksiin voi hakea myös gynekologin vastaanotolta.

- Suonikohjut ovat yleisiä, vaikka ihmisillä on taipumus järkyttyä niistä, toteaa Dweck.

Vaihdevuodet

Vaihdevuosien mukana tuleva sekä näkyvin muutos alapään ulkonäössä on karvoituksen harmaantuminen ja harventuminen.

- Vaihdevuosien aikana myös häpyhuulet voivat muuttua pienemmäksi ja niiden väri vaalentua, kertoo gynekologian professori Mary Jane Minkin, ja lisää muutosten johtuvan iän myötä heikentyneestä verenkierrosta.

Vaihdevuosien loputtua emätin voi olla myös huomattavasti kuivempi kuin ennen. Tämä on yksi suuri syy siihen, minkä takia vaihdevuosilla voi olla merkittävä vaikutus seksielämään.

Lähde: SELF

Lue myös: Kuinka alapää tulisi pestä? Asiantuntija neuvoo

Lue myös: Miltä naisen alapää näyttää homomiesten silmissä? Katso hillittömät kuvat

Kilpailut

Uusimmat