Kuva: Fotolia

Nyt kannattaa lopettaa: Tupakointi johtaa luultua pysyvämpiin vaurioihin

21.09.2016 11:45 - Senni Loikala

Uutistoimisto UPI kertoo tutkimuksesta, jossa selvitettiin tupakoinnin vaikutuksia ihmisen geeneihin.

Tupakoiminen saattaa vaurioittaa ihmisen DNA:ta pysyvästi, vaikka tavasta pääsisi eroon. Polttaminen vaikuttaa yli 7000 geeniin - eli noin kolmannekseen ihmisen kaikista geeneistä - tavalla, joka voi altistaa monille sairauksille vielä vuosikausia sen jälkeen, kun ihminen on lopettanut tupakoinnin.

Tämä selviää tuoreesta amerikkalaisesta tutkimuksesta, josta kertoo kansainvälinen uutistoimisto UPI. Tutkimuksesta on uutisoitu myös Circulation: Cardiovascular Genetics -lehdessä.

Positiivista tutkimuksessa oli se, että suurin osa vaurioituneista geeneistä palasi ennalleen ajan myötä. Tästä huolimatta tutkijat havaitsivat myös geenejä, joissa riskialttiit muutokset eivät olleet korjaantuneet edes 30 vuodessa.

- Viestinämme on, että tupakoimisella on valtavia ja laajalle levinneitä vaikutuksia geeneihisi. Suurin osa niistä on peruutettavissa, mutta osa ei. Joten jos poltat tupakkaa, vaikutat samalla geeneihisi tavalla, joka ei ole täysin peruutettavissa, lääkäri Norman Edelman kertoo.

Lopettaminen kannattaa

Tupakoimisen lopettamista ei missään nimessä kannata jättää sen takia, että tapa on saattanut jättää pysyviä vaurioita DNA:n. Tutkijat korostavat, että mahdollisuudet terveeseen loppuelämään ovat sitä paremmat, mitä nopeammin tupakan onnistuu tumppaamaan pysyvästi.

- Vaikka tupakoinnin pitkäaikaiset vaikutukset korostuvat tutkimuksessa, niin hyvät uutiset ovat, että mitä pikemmin lopetat tupakoimisen, sitä parempi lopputuloksesta tulee, tutkija Stephanie London summaa.

Tutkimus toteutettiin analysoimalla lähes 16 000 ihmisen verinäytteitä, jotka olivat peräisin useammista aiemmin tehdyistä tutkimuksista. Tutkijat huomasivat, että suurin osa geeneistä palautui entisenlaisiksi viidessä vuodessa siitä, kun ihminen oli lopettanut tupakoimisen.

Tupakointiin yhdistyviin sairauksiin kuolee vuosittain kuusi miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Tupakointi altistaa esimerkiksi syövälle ja aivoinfaktille.

Lue myös: Tupakoinnista löytyi taas merkittävä haittapuoli: Heikentää ilontunteita

Lähde: UPI

Kilpailut

Uusimmat