Kuva: Fotolia

Onko motivaatio kateissa? Korjaa tilanne kuudella tärkeällä kysymyksellä

17.11.2016 22:45 - Tiina Svensk

Kuka tahansa löytää itsensä ajoittain motivaatiokuopasta, missä tehtäviä ei saa tehdyksi ja jokainen projekti tuntuu liian haastavalta.

Jopa kaikista kunnianhimoisimmat ja motivoituneimmat ihmiset väsyvät aina silloin tällöin - se on täysin normaalia. He tietävät myös, kuinka motivaatiokuopasta pääsee nopeasti pois. Jos sinäkin kamppailet inspiraation puutteen ja turhautumisen kanssa, kannattaa kysyä itseltään seuraavat kysymykset:

1. "Olenko väsynyt?"

Jos saat liian vähän ruokaa, liikuntaa unta tai lepoa, tulet kipeäksi tai väsyt. Jos sinun on tehtävä töitä, sinun täytyy myös muistaa levätä tarpeeksi. Vaikka tuntuisikin, että joutuisit tekemään vähemmän, työskentelet levänneenä paljon tehokkaammin.

Terveydestään huolehtiminen vaatii myös pitkäjänteisyyttä ja pysyvyyttä. Et voi elää terveellisesti vain viikon ajan ja hellittää kahdeksi viikoksi - itsestään huolehtiminen on nimittäin paras asia, mitä voit itsellesi, unelmillesi ja motivaatiollesi tehdä.

2. "Onko minulla keskeneräisiä tehtäviä?"

Joidenkin mielestä aloittaminen on kaikista vaikeinta, mutta osa on toisa mieltä. Useimmille pitkäjänteisen projektin keskivaiheet ovat kaikista haastavampia, sillä silloin motivaatiopula iskee kaikista suurimpana.

Kun alkuinnostus laantuu eikä loppusuora ole vielä näkyvissä, voi olla vaikeaa jatkaa tavoitteitaan kohti. Jos kamppailet keskeneräisen projektin kanssa, kannattaa muistuttaa itseään siitä, miksi edes aloitti. Ja mikä tärkeämpää: miten hienolta lopputulos tulee näyttämään?

3. "Mihin keskityn?"

Liian moneen asiaan keskittyminen voi vaikeuttaa motivaatiosi ylläpitämistä. Voit kuvitella, että sinulla on kaikki langat käsissäsi, mutta todellisuudessa mielessäsi saattaa olla liian monta asiaa kerralla. Kirkasta siis itsellesi, mihin todella keskityt, ja mikä asia vaatii täyden huomiosi juuri tällä hetkellä.

4. "Keneen minä keskityn?"

Jos sinulla on vaikeuksia aloittaa uusi projekti, mieti, kenen apua tarvitset. Ympäröi itsesi ammattitaitoisilla ja lahjakkailla ihmisillä, jotka kannustavat sinua. Oikeanlaiset ihmiset myös puskevat sinua eteenpäin, ja auttavat sinua pääsemään yli motivaatiokuopista. 

5. "Viivyttelenkö?"

Viivyttely heittää sinut nopeammin motivaatiokuoppaan kuin olisit voinut uskoa. Jos et tartu toimeen vaan välttelet vastuutehtäviäsi, et tee palvelusta kenellekään - ja kaikista vähiten itsellesi.

Tartu siis toimeen, ja huomaat, että yhtäkkiä tekeminen onkin kivutonta.

6. "Kuinka itsevarma olen?"

Yleensä motivaatiokuopassa oma itsetunto on alhaalla. Kun sinulla ei ole varmuutta, et myöskään kykene tekemään päätöksiä ja etenemään haluamaasi suuntaan. Jos pelko valtaa sinut, et uskalla myöskään astua epämukavuusalueellesi, missä kaikki kehitys tapahtuu. 

Jos siis huomaat olevasi motivaatiokuopassa, nosta itsesi ylös. Jo päätös siitä, että liikut eteenpäin, antaa sinulle lisää varmuutta.

Lue myös: Motivoi itsesi treenaamaan - yksi voimalause auttaa 

Lue myös: Motivaatio hukassa? Kymmenen inspiroivaa lausetta, jotka työntävät eteenpäin elämässä

Lähde: Life Hack

Kilpailut

Uusimmat