Kuva: Fotolia

Onko ongelmakohtasi jenkkakahvat, vatsa vai reidet? Personal trainer paljastaa syyn ja ratkaisun

03.12.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Moni on joskus pohtinut, onko mahdollista laihtua esimerkiksi vain reisistä tai vain vyötäröltä. Vaikka virallinen vastaus onkin, ettei se ole mahdollista, ei asia ole aivan niin mustavalkoinen.

Yleinen ohje on, että jos haaveilee pääsevänsä eroon esimerkiksi vatsamakkaroistaan, täytyy vain tiputtaa rasvaprosenttia. Toisin sanoen energiankulutuksen on oltava suurempaa kuin energiansaannin. Mutta yllättävän suuri merkitys on myös naisen hormonitoiminnalla. Do it Right! -yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkasen mukaan paljon muutoksia voikin tapahtua vain hormonitasapainoa korjaamalla. 

- Toki geenit vaikuttavat myös siihen, mihin kohtiin kehoa rasva jokaisen kehossa kertyy, mutta usein naisilla sukuhormonit, insuliini tai kortisoli ovat epätasapainossa, jotka kyllä vaikuttavat myös siihen mihin ja miten rasvaa kertyy kehoon. 

Keho niin sanotut ongelmakohdat voivatkin kieliä siitä, mihin hormoneihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos rasva tuntuu kertyvän erityisesti reisiin, voi se kieliä juurikin naishormonien epätasapainosta. Jos taas ongelmakohta tuntuu olevan navan ympärillä oleva rasva, on se usein merkki siitä, että kortisolitasot ovat liian korkeat. 

- Kortisolin epätasapainoon johtaa usein stressi, jonka seurauksena rasvapolttokin hidastuu koko kehossa, Hinkkanen kertoo. 

Jos taas rasva tuntuu kertyvän jenkkakahvoihin, kielii se insuliinihormonin epätasapainosta eli silloin voi olla, että ravinnossa on liikaa huonoja hiilihydraatteja. Jos taas ongelmakohdat ovat kyljet, voi olla merkki kilpirauhasen väärästä toiminnasta. 

Näihin asioihin voi vaikuttaa ravinnolla, riittävällä määrällä unta ja stressin minimoimisella. Kaikki linkittyy yhteen. Usein kuulee ihmisten treenaavan paljon ja olevan kovassa kunnossa, mutta silti paino ei putoa. Silloin kyse onkin siitä, että hormonien epätasapainon vuoksi koko kroppa menee ikään kuin lukkoon, Hinkkanen kertoo. 

Lue myös: Talven tehokkain treeni onnistuu missä vaan ja saa rasvan sulamaan – kokeile!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat