Kuva: Fotolia

Ethän vahingossa lisää riskiäsi sukupuolitaudeille? Yllättävät asiat, jotka nostavat tartuntavaaraa

11.03.2017 22:15 - Erica Alaluusua

Sukupuolitautien ehkäisyyn saa lisätehoa esimerkiksi käyttämällä liukuvoidetta.

On itsestäänselvää, että yhdyntä ilman ehkäisyä on merkittävin tekijä sukupuolitautien leviämisessä. Kondomi ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole sataprosenttisen varma suojakeino, joten myös muut tartuntavaaraa lisäävät tekijät kannattaa huomioida. Listasimme alle kolme asiaa, joilla saatat tietämättäsi lisätä riskiäsi sairastua sukupuolitauteihin.

Häpykarvojen poistaminen

Häpykarvojen poistaminen voi lisätä tartuntariskiäsi. Tuoreessa tutkimuksessa väitetään, että jos sheivaat häpykarvoituksesi vähintään 12 kertaa vuodessa, nelinkertaistat todennäköisyytesi sairastumiseen. Gynekologi Jennifer Gunner on kertonut, että ajeluprosessi voi repiä ihoasi, mikä tarjoaa sukupuolitaudeille lisää keinoja levittäytyä. Joten mikäli ajelet, on ehkä fiksua olla tekemättä sitä juuri ennen seksiä.

Väärä pesutapa

Alapään väärä pesutapa saattaa vahingoittaa vaginan omaa bakteerikantaa. Tujuilla aineilla peseminen voi muovata bakteerikantaa niin, että vaginan ominaiset terveet bakteerit korvautuvat huonoilla. Huffington Postin mukaan todennäköisyys saada sukupuolitauti tällöin voi olla jopa 84 prosenttia tavallista suurempi. Alapäänsä kannattaa pestä pelkästään vedellä ja miedolla saippualla, ilman sen kummempia superaineita.

Liukasteen käyttämättömyys

Liukastetta kannattaa käyttää, jotta alapää pysyy kosteana. Kuiva alapää voi aiheuttaa repeämiä ja hankaumia, joka lisää tarttumariskiä. Kuiva alapää lisää myös kondomin hajoamisriskiä hankauksen vuoksi. 

On olemassa myös muita asioita, jotka saattavat nostaa tartuntariskiäsi. Lue alta, miten aiemmat sukupuolitaudit ja ikä voivat vaikuttaa riskiisi.

Sinulla on aikaisemmin ollut sukupuolitauti

Valitettavasti sukupuolitaudin saaminen on todennäköisempää, mikäli olet sen jo aikaisemmin kerran saanut. Tämä voi johtua tautien aiheuttamista haavaumista ja ihon repeämistä, kerrotaan Huffington Postissa.

Olet alle 24-vuotias

Noin puolet 20 miljoonasta Yhdysvalloissa hoidetuista sukupuolitaudeista on ihmisillä, joiden ikäluokka on 15 ja 24 välillä. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että nuoret käyttävät muita epätodennäköisemmin ehkäisyä. Tutkimukset väittävät myös, että nuoret naiset ovat myös muita herkempiä saamaan sukupuolitartunnan.

Lue myös: Älykondomi mittaa, kuinka hyvä mies on sängyssä - tiedot voi lähettää myös ystäville

Lue myös: Älä koskaan käytä kondomia, jota on säilytetty lompakossa

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat