Kuva: Fotolia

Hälyttävät mahasyövän oireet, joilla ei ole kivun kanssa mitään tekemistä

15.05.2017 19:45 - Karoliina Kotala - Luettu 28 665 kertaa

Mahasyövän tiedetään olevan kivuliaimpia syöpiä. Mutta on myös olemassa useita varoitusmerkkejä, joilla ei ole kivun kanssa mitään tekemistä.

Huolestuttavaa kyllä, ensimmäiset oireet mahasyövästä eivät välttämättä ilmoita itsestään mitenkään. Tutkimusten mukaan noin yksi 111:sta aikuisesta sairastuu mahasyöpään ja tauti iskee useammin miehiin kuin naisiin.

- Kaikilla ihmisillä on toisinaan kipuja vatsassa ja se saattaa herättää huolen mahasyövästä. Mutta se ei ole yleisimpiä syöpiä ja useimmiten kipu ei ole merkki mahasyövästä, lääkäri Umut Sarpel kertoo.

Alla merkit, jotka voivat kieliä mahasyövästä, vaikka et tuntisikaan kipua:

Verta ulosteessa tai oksennuksessa

Veri ulosteessa tai oksennuksessa voi olla merkki monesta muustakin kuin syövästä, mutta kummassakin tapauksessa on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Etenkin jos veri ulosteessa on tummaa tai melkein mustaa, kertoo se siitä, että veri on peräisin kauempaa suolistosta.

Ruokahalu menee nopeasti

Jos tunnet nälkää, muta huomaat menettäväsi ruokahalusi joo muutaman suupalan jälkeen, voi se olla merkki mahasyövästä. Etenkin jos tilanne ei ole aina ollut sama, vaan huomaat sen olevan erikoinen muutos, on syytä käydä lääkärissä.

Jatkuva tunne vatsan seudulla

Joissain tapauksissa kipukin voi olla merkki mahasyövästä. Kipu ei kuitenkaan tunnu yhtenä päivänä ja katoa sitten pariksi viikoksi, vaan tuntuu tasaisena pakotuksena keskellä vatsanseutua.

Paino putoaa

Nopea painonpudotus voi olla myös oire monestakin sairaudesta. Jos paino putoaa ilman, että yrität tai olet muuttanut ruokavaliotasi, käänny lääkärin puoleen.

Närästys ei katoa

Närästys ja muut ruoansulatuksen oireilut voivat myös olla mahasyövän varhaisia merkkejä. Muista kuitenkin, että närästys on usein täysin vaaratonta.

Kärsit turvotuksesta, ummetuksesta tai ripulista

Kyseiset oireet ovat useimmiten vaarattomia ja hyvinkin yleisiä, mutta pitkään jatkuessa niistä kannattaa kertoa lääkärille, jotta mahasyövän mahdollisuus voidaan sulkea pois.

Lue myös: Valkoviinikin altistaa ihosyövälle - katso asiat, jotka tietämättäsi lisäävät riskiä

Lähde: Women’s Health Magazine

Arvostele artikkeli

Kuuntele ohjelmia ja lempikanavaa puhelimellasi

RadioPlay tarjoaa mielenkiintoisia sisältöjä kuunneltavaksi silloin kuin sinä haluat.

Lataa puhelimeesi RadioPlay -sovellus!

Lataa App Storesta Lataa Sovellus Google Play:stä

Uusimmat