Kuva: Fotolia

Tutkijat selvittivät keinon, jolla lapsi nukkuu 40 minuuttia pidempään

05.06.2017 13:15 - Karoliina Kotala

Tuore tutkimus on perehtynyt siihen, kuinka sekä lapsi että vanhemmat voivat nauttia rauhallisemmat ja pidemmät yöunet.

Moni vanhempi tietää, että yöunet voivat jäädä katkonaisiksi silloin, kun oma lapsi nukkuu samassa huoneessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan saman makuuhuoneen jakaminen vanhempien kanssa on haitaksi myös lapselle itselleen.

Tutkimuksessa selvisi, että keskiverto yhdeksän kuukauden ikäinen lapsi nukkuu omassa huoneessaan lähes kymmenen ja puolen tunnin yöunet. Sen sijaan, kun vauva nukkui samassa huoneessa vanhempiensa kanssa, jäivät unet yhdeksään tuntiin ja 47 minuuttiin. Unet jäivät siis reilusti lyhemmiksi. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että alle puolen vuoden ikäisen vauvan on turvallisin nukkua lähellä vanhempiaan kätkytkuolemariskin vuoksi. Sen sijaan puolen vuoden iän jälkeen tutkijoiden mukaan olisi suotavaa, että lapsi nukkuisi eri huoneessa.

Samassa huoneessa nukkuessaan vanhemmat ottavat vauvan omaan vuoteeseensa nukkumaan neljä kertaa todennäköisemmin kuin jos vauva nukkuisi omassa huoneessaan. Lapsi myös syötettiin uneen useassa tapauksessa, jonka vuoksi samassa huoneessa nukkuessa lapsi tottui saamaan maitoa nukahtaakseen. Samassa huoneessa nukkuessa vauva myös hukkaa keinon tyynnyttää ja rauhoittaa itsensä uneen ilman vanhempien apua. Lisäksi vähäisempi unen määrä altisti muun muassa kiukkukohtauksille.

- Vauvat, jotka nukkuivat samassa huoneessa vanhempien kanssa vielä yhdeksän kuukauden iässä, kokivat edelleen samoja ongelmia 2,5 vuoden iässäkin, jolloin he edelleen nukkuivat keskimäärin 45 minuuttia vähemmän. Unen puutteen tiedetään olevan yhteydessä käytös- ja tunnepuolen ongelmiin sekä lapsen ylipainoon, tutkija Ian Paul kertoo.

Lue myös: Raskaana olevat hurahtivat uuteen ja helppoon tapaan nopeuttaa synnytystä - voiko toimia?

Lue myös: Kuinka paljon unta tarvitsee kotiäiti, entä työssäkäyvä nainen? Katso selkeästä ohjeistuksesta

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat