Kuva: Fotolia

Nuku paremmin 5 helpon vinkin avulla – päiväunet voivat parantaa myös yöunesi laatua

28.06.2017 14:00 - Emmi Moilanen

Katkeamaton yöuni virkistää parhaiten. Hyvä stressinhallinta ja säännöllinen päivärytmi ovat avainasemassa parempaa unenlaatua tavoitellessa.

On jo pitkään tiedetty, että älylaitteiden kirkasta, niin kutsuttua sinistä valoa tulisi välttää vähintään kahden tunnin ajan ennen nukkumaan menoa. Olisitko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että myös lyhyet päiväunet voivat parantaa yöunesi laatua?

Popsugar listasi yksinkertaiset vinkit, jotka edistävät höyhensaarille siirtymistä iltaisin.

1. Vietä aikaa vähintään 20 minuuttia päivänvalossa

Päivittäin tulisi viettää aikaa päivänvalossa vähintään kahdenkymmenen minuutin ajan. Tällä tavalla kehon säännöllinen päivärytmi pysyy paremmin yllä ja melatoniinin tuotanto säilyy normaalina. Melatoniini on käpyrauhasen tuottama hormoni, joka säätelee luonnollista vuorokausirytmiämme.

2. Juo vähemmän nesteitä iltaisin

Pitkin päivää on tärkeää huolehtia riittävästä vedensaannista, mutta runsas nesteiden nauttiminen iltaisin voi saada yöunesi keskeytymään. Vähennä siis nautittujen juomien määrää iltaa kohti, ja nauti virkistävistä unista ilman yöllisistä vessakäynneistä aiheutuneita katkoksia.

3. Ota magnesiumia

Magnesiumin nauttiminen ennen nukkumaan menoa voi parantaa unenlaatua, sillä magnesium auttaa mieltä ja lihaksia rentoutumaan. Hyviä magnesiumin lähteitä ovatkin esimerkiksi mantelit, kurpitsan siemenet, avokado ja banaani.

4. Pidä kortisolitasot alhaisina

Stressaavassa elämäntilanteessa keho alkaa erittää kortisoliksi kutsuttua hormonia. Korkea kortisolitaso voi vaikeuttaa unen saamista ja saada unettomuudesta kärsivän pysymään pitkäänkin hereillä, sillä kortisolin erittäminen on kehomme alkukantainen tapa reagoida vaaratilanteisiin.

Iltaisin on siis hyvä lievittää stressiä rauhoittumalla esimerkiksi hyvän kirjan, musiikin tai viihdyttävän televisiosarjan pariin.

5. Nuku lyhyet päiväunet

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, päiväunet voivat parantaa myös yöunen laatua. Liiallinen uupumus voi nimittäin olla esteenä levolliselle unelle öisin. Iltapäiväväsymyksen yllättäessä on siis hyvä idea suunnata hetkeksi unten maille.

Asiantuntijat suosittelevat päiväunien kestoksi vain 20 minuuttia, jotta unen virkistävä vaikutus säilyy. Liian pitkäksi venyneet päiväunet saavat olosi tuntumaan tokkuraiselta ja voivat vaikuttaa myös negatiivisesti nukahtamiseen illalla.

Lue myös: Eikö uni tule? Unitutkija suosittelee hämmentävää keinoa

Lue myös: Oinas nukkuu 30 minuuttia, härkä vuorokauden - horoskooppisi paljastaa, kuinka paljon tarvitset unta

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat