Kuva: Fotolia

Stressaako? Ota käyttöön 9 täsmävinkkiä, jotka lievittävät oloasi nopeasti

10.07.2017 21:45 - Emmi Moilanen

Stressaavassa elämäntilanteessa on tärkeää muistaa, ettei huomisen tekemättömistä asioista tulisi murehtia vielä tänään.

Lähes jokainen meistä kokee stressiä ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Ylikuormittunut olotila on epämukava seuralainen ja voikin aiheuttaa monenlaisia oireita. Tyypillisesti stressistä huomaa kärsivänsä esimerkiksi silloin, kun olo tuntuu uupuneelta ja ahdistuneelta, eikä moninaisille fyysisille oireillekaan tunnu löytyvän mitään järkevää selitystä.

Lifehack-sivusto kokosi yhteen parhaimmat täsmävinkit stressin lievittämiseen.

1. Lakkaa kiirehtimästä

Ensimmäinen askel stressin lievittämiseen on keskittää ajatukset yhteen tehtävään kerrallaan. Jos tekemättömät tehtävät häiritsevät keskittymiskykyäsi, kirjoita lista, johon merkitset hoidettavat asiat tärkeysjärjestykseen.

2. Älä jätä ruokailua väliin

Elimistö tarvitsee energiaa polttoaineeksi, joten säännöllisistä ruokailuajoista kiinni pitäminen voi lievittää tehokkaasti kehossa olevaa stressitilaa.

3. Älä murehdi, mitä muut ajattelevat sinusta

Stressiä lisää hyvin helposti myös se, jos kulutamme aikaa ja energiaamme miettimällä, mitä mieltä muut ovat tekemisistämme. Muista, että murehtimiseen käytetty aika on usein pois myös työtehokkuudestasi, joka puolestaan voi lisätä stressin määrää entisestään.

4. Tunne vastuusi

Jos tiedät olevasi stressiin taipuvainen ja arjessa tuntuu olevan monia tekijöitä, jotka aiheuttavat sinulle ylikuormitusta, varmista kuitenkin, että et odota muiden tekevän asioista puolestasi. Stressaavassa tilanteessa oireita voikin huomattavasi helpottaa se, että tiedät varmasti oman vastuusi ja sen, mitä muut odottavat sinulta.

5. Älä kuormita itseäsi liikaa

Vaikka tunnollisena työntekijänä sinulla olisikin taipumusta ottaa hoidettavaksi kaikki työtehtävät mitkä sinulle tarjotaan, muista myös delegoinnin merkitys stressinhallinnassa. Vaikka veisit aloittamasi projektit kunnianhimoisesti loppuun saakka, on sallittua kieltäytyä tehtävistä, jotka tuntuvat stressaavassa elämäntilanteessa mahdottomilta hoitaa ajoissa pois päiväjärjestyksestä.

6. Älä tunne syyllisyyttä hiljentäessäsi tahtia

On hyvä kertoa työpaikalla, minkä takia olo tuntuu huonolta ja miksi hoidettavien työtehtävien määrää tulisi kohdallasi vähentää. Muista kuitenkin, että sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä huolehtiessasi terveydestäsi ja hidastaessasi tahtia stressin lievittämiseksi.

7. Älä jätä stressiä huomiotta

Kun olo tuntuu huonolta ja ylikuormittuneelta, olisi tärkeä muistaa kiinnittää huomiota myös siihen, mikä oireiden taustalla oikeastaan on. On normaalia, että kiireinen elämäntilanne tai esimerkiksi ihmissuhteen päättyminen saa olon tuntumaan stressaantuneelta. Oli syy mikä tahansa, on tärkeää muistaa välillä pysähtyä kuuntelemaan itseään ja sitä, mitä keho yrittää sinulle viestittää.

8. Harrasta hyvinvointiliikuntaa

Stressin ollessa pahimmillaan liikunta voi auttaa selvittämään ajatuksia ja lievittää ylikuormituksen oireita. Muista kuitenkin, että jo pelkästään rauhalliset kävelylenkit riittävät eikä itseltään tarvitse vaatia täydellistä urheilusuoritusta joka kerta.

9. Älä murehdi huomisen huolenaiheista tänään

Jos olosi tuntuu jo valmiiksi ahdistuneelta, yritä muistaa, ettei sinun tarvitse huolehtia huomisen työtehtävistä ja hoidettavista asioista vielä tänään. Stressiä lievittää tehokkaasti jo se, että opettelee keskittymään hetkeen ja siihen, mitä sinulta juuri kyseisellä hetkellä vaaditaan.

Lue myös: Haluatko eroon stressistä? Horoskooppisi paljastaa parhaan keinon juuri sinulle

Lue myös: Stressi todella aiheuttaa harmaita hiuksia: Lue, mitkä tekijät saavat kuontalosi harmaantumaan

Lähde: Lifehack

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat