Kuva: Fotolia

Kuitujen yliannostus aiheuttaa ikäviä vaivoja - vältä turvotus ja ummetus helposti

09.09.2017 18:15 - Senja Rapila

Suositeltavaa on, että kuituja nautittaisiin vain tietty määrä.

Vaikka kuidut ovatkin tervellisiä ja niitä kannattaa vaalia omassa ruokavaliossaan, kuituja voi myös nauttia liikaa. Jos syöt "yliannostuksen" kuituja, se voi toimia itseään vastaan, eikä se ole enää terveellistä, muistuttaa Women's Health.

Kuitujen yliannostuksessa tapahtuu niin, että ruoka etenee niin nopeasti suoliston läpi, ettei tarpeelliset vitamiinit ja mineraalit ehdi imeytyä prosessin aikana. Liika kuidun syöminen voi aiheuttaa myös ummetusta, turvotusta ja ripulia.

Jos haluat välttää kuidun yliannostuksen, suositeltava määrä on Women's Health -julkaisun mukaan 21-25 grammaa kuitua päivässä. Suomen Terveyskirjaston sivuilla kuitenkin suositellaan, että päivittäin nautitun ruoan kuitumäärän pitäisi suositusten mukaan olla vähintään 25 grammaa.

Suositeltavaa on, että saisit kuidut luontaistuotteista tai sellaisista ruuista, jotka ovat mahdollisimman vähän teollisesti käsiteltyjä ja jalostettuja sekä tuotettu ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita.

Kuitujen aiheuttamaa ummetusta voi ehkäistä ja hoitaa syömällä sieniä, vihanneksia, tuoreita hedelmiä, marjoja (lakka, vadelma), pähkinöitä ja palkokasveja (pavut, linssit).

Lähde: Women's Health

Lue myös: Miksi takapuolta kutittaa? 5 mahdollista syytä

Lue myös: Tiesitkö: 6 ihmistyyppiä, jotka kärsivät muita todennäköisemmin D-vitamiinivajeesta

Lue myös: Haluatko pyöreän pepun ilman kyykkäämistä? Katso liikkeet, joilla onnistut

Kilpailut

Uusimmat