Kuva: Fotolia

Pieruja kannattaa joskus haistella - haju kertoo terveydestäsi yllättävän paljon

06.10.2017 20:15 - Katariina Auvinen

Ilmavaivat ovat normaaleja, mutta ne voivat kertoa esimerkiksi syötkö liian nopeasti.

Jokaisella meistä on joskus ilmavaivoja. Healthy and natural World -julkaisu listasi seikat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Pääasiallisesti pierut eivät ikinä tuoksu ruusulle, mutta erityisen pahanhajuiset ilmavaivat voivat kieliä suolisto-ongelmista tai jopa sairaudesta. 

Pahanhajuiset pierut
Noin prosentti kaikesta tuottamastamme suolistokaasusta haisee. Yleensä tämä on normaalia ja johtuu siitä, että olemme syöneet jotain huonommin sulavaa, kuten kaaleja, punaista lihaa tai sipulia. 

Erittäin pahanhajuiset pierut
Pierut, jonka päästämisen jälkeen melkein silmiä kirvelee, eivät taas ole normaaleja. Jos pahanhajuisia ilmavaivoja tulee säännöllisesti, kannattaa miettiä, mitä suuhusi olet laittanut.

Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi aiheuttaa pahanhajuisten ilmavaivojen lisäksi myös vatsakipua ja kipristelyä. Oireet ilmaantuvat yleensä 1-3 tunnin kuluttua maitotuotteiden nauttimisesta. 

Herkkyys gluteenille tai peräti keliakia oirehtii myös ilmavaivoina, turvotuksen ja ripulin lisäksi. 

Myös ärtynyt suoli oirehtii pahanhajuisina ilmavaivoina. Jos sinulla on ohimeneviä pahanhajuisia ilmavaivoja, voi myös olla, että olet syönyt jotain sopimatonta. 

Hajuttomat pierut
Pierut voivat olla hajuttomia, joka julkaisun mukaan kertoo yleensä siitä, että olet mahdollisesti syönyt liian nopeasti ruokasi. Myös kuplivien juomien nauttiminen kerää suolistoon ilmaa. 

Jatkuvat ilmavaivat
Tutkimusten mukaan ihminen vapauttaa kaasua suolistostaan noin puolesta kahteen litraan kaasua päivässä. Jos kuitenkin sinusta tuntuu, että ilmavaivat ovat jatkuvia, voit olla esimerkiksi allerginen jollekin ruoka-aineelle. Julkaisun mukaan kannattaa käydä lääkärin pakeilla, jos ilmavaivat eivät helpota itsekseen. 

Lue myös: Tutkijoiden hurja väite: Jokaisella ihmisellä kestää 12 sekuntia kakata!

Lähde: Healthy and natural World

Kilpailut

Uusimmat