Kuva: Fotolia

Missasitko lihattoman lokakuun? Ei hätää!

24.10.2017 15:50 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Vaikket vegaaniksi ryhtyisikään, kannattaa kasvisruokaa kokeilla ainakin silloin tällöin. Tässä kolme keinoa, joilla saat syötyä kasvispainotteisemmin.

Lihaton lokakuu - mikä ja miksi?

Idea Lihaton lokakuu -haasteeseen lähti vuonna 2013 lihankulutuksesta huolestuneiden Madventures-seikkailijoiden, Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoffin, käsistä. Tarkoituksena oli saada ihmiset pohtimaan ruokailutottumuksiaan, selvitä yhden kuukauden ajan syömättä lainkaan lihaa ja myös pidemmän päälle vähentää omaa lihansyöntiään. 

Haastetta on tänä vuonna vietetty viidettä kertaa. 

Jos et tälläkään kertaa ehtinyt mukaan haasteeseen, kokosimme muutaman vinkin, joiden avulla onnistut jatkossa syömään hieman kasvispainotteisemmin.

1. Syö kunnon ruokaa

Valitettavan moni edelleen ajattelee, että kasvisruokavalio tarkoittaa pelkkää salaatin popsimista. Näin ei kuitenkaan ole. Salaatti on kasvissyöjillekin usein lisuke muun ruuan ohessa.

Jos olet joskus erehtynyt kokeilemaan kasvisruokailua pelkällä salaatilla – ja kärsinyt nälästä, kokeile uudestaan kunnon ruoka-annoksilla, jotka pitävät nälän loitolla.

2. Suosi pieniä muutoksia

On turha kuvitella, että koko ruokavalionsa pystyisi muuttamaan kerralla. Eikä tähän ole tarvettakaan. Kokeile sen sijaan pieniä muutoksia. Yksi hyvä vaihtoehto on päättää valita aina lounaaksi kasvisvaihtoehdon ja syödä muuten normaalisti kaikkea.

Pienet muutokset ruokavaliossa ovat hyviä senkin vuoksi, että suurina annoksina jotkut kasvikset saattavat aiheuttaa ikävää tunnetta vatsassa. Pieniä määriä kokeilemalla saat selville itsellesi sopivat raaka-aineet.

3. Tee se helpoksi

Moni sekasyöjä käyttää puolivalmisteita ja eineksiä, miksei siis kasvisruuanlaittoa voisi myös helpottaa. Nykyään on saatavilla annospakattuja ja valmiiksi pilkottuja kasviksia, jotka on helppo heittää pannuun wokin joukkoon tai tehdä niistä soppaa. Ei siis tarvitse hävetä, ettei pilkkomiseen ja raastamiseen löydy aikaa (tai mielenkiintoa).

Jos leivän päältä kasvikset unohtuvat sen vuoksi, ettei joka kerta jaksa pestä tomaattia tai paprikaa erikseen, hyvä vinkki on pestä ja pilkota kasviksia ja hedelmiä valmiiksi. Kun nälkä yllättää, kaikki on jo valmiina. Rasioihin pakattuna ne on myös helppo napata mukaan.

Helppo kasvisruokaviikko

Maanantai

Kasvismakaronilaatikko

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

2 pientä porkkanaa

1 rkl öljyä

2 dl soijarouhetta

 2,5 dl kasvislientä

1 tl sokeria

1 tl paprikajauhetta

1 rkl yrttimausteseosta

1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

300 g makaronia

2,5 dl kaurakermaa

Valmistusohje:

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat. Kuullota kasviksia paistinpannulla öljyssä 3-5 minuuttia. Lisää pannulle soijarouhe, kasvisliemi ja mausteet. Anna porista keskilämmöllä 5 minuuttia. Keitä makaronit melkein kypsiksi. Sekoita valutetut makaronit soijarouheseokseen ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma vuokaan ja sekoita vähän. Paista 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

Tiistai

Pehmeä palsternakkakeitto

½ kg palsternakkaa

2 porkkanaa

pala juuriselleriä

1 sipuli

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

mustapippuria

 1 rs maustamatonta tuorejuustoa (voit käyttää myös valkosipulilla tai piparjuurella maustettua)

Tarjoiluun:

Tuoretta timjamia

Valmiita krutonkeja

Raejuustoa

Paahdettuja siemeniä

Valmistusohje:

Pese, kuori ja paloittele palsternakat, perunat, porkkanat ja selleri. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kasvikset. Anna kiehua noin puoli tuntia, kunnes kasvikset ovat lähes pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää mausteet ja juusto. Kuumenna keitto kiehuvaksi, mutta älä enää keitä. Ripottele ennen tarjoilua keiton pinnalle hienonnettua timjamia sekä krutonkeja, raejuustoa tai paahdettuja siemeniä.

(kuva: Fotolia)

Keskiviikko

Sitruunapasta

250 g tuorepastaa

1 luomusitruunan raastettu kuori

1/2 sitruunan mehua

25 g voita

1 dl kuivaa valkoviiniä

muutama timjaminoksa

1,25 dl kuohukermaa

50 g parmesania raastettuna

hyppysellinen suolaa

mustapippuria

Valmistusohje:

Laita suolalla maustettu vesi kiehumaan pastaa varten. Veden kuumentuessa valmista kastike: huuhtele sitruuna, raasta sen kuori ja purista puolikkaasta mehut. Sulata kattilassa voi, lisää sitruunankuori ja -mehu. Keitä minuutin verran. Lisää joukkoon viini ja keitä toinen minuutti. Mittaa sekaan kuohukerma, sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon muutama timjaminoksa. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä 5-7 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Keitä sillä aikaa pasta al denteksi, parin minuutin ajan.

Poista kastikkeesta timjaminoksat. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon myös puolet raastetusta parmesanista. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Annostele lautasille, lisää päälle loput parmesanista ja viimeistele tuoreilla timjamin lehdillä.

Vinkki! Sitruunapasta maistuu esimerkiksi paistetun, vaalean kalan kanssa

(kuva: Fotolia)

Torstai

Peruna-pinaattimunakas

3 tl öljyä

1 pieni sipuli

3 kokonaista kananmunaa

3 valkuaista

2 rkl vettä

suolaa

pippuria

100 g babypinaattia

2 isoa perunaa keitettynä

Valmistusohje:

Hienonna kuorittu sipuli. Kuori ja kuutioi keitetyt perunat. Lisää perunat ja sipuli öljyn sekaan pannulle ja anna paistua hetken. Lisää joukkoon pinaatti. Vatkaa kulhossa kevyesti munat, valkuaiset ja vesi. Kaada seos kuumalle pannulle paistoksen päälle ja pienennä lämpöä. Anna paistua, kunnes munakas on hyytynyt. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

(kuva: Fotolia)

Perjantai

Kasvistortillat

8 kpl

1 punasipuli

 2 valkosipulin kynttä

1 keltainen paprika

½ kesäkurpitsa

100 g fetajuustoa

2 tomaattia

1 rkl öljyä

2 rkl tacomaustetta

mustapippuria

Lisäksi:

Valmista salsakastiketta

Juustoraastetta

Valmistusohje:

Leikkaa kuorittu, halkaistu punasipuli viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi paprika ja kesäkurpitsa. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Kiehauta sipulit ja valkosipulit tilkassa öljyä. Lisää joukkoon paprika- ja kesäkurpitsasuikaleet. Mausta tacomausteella ja pippurilla. Lisää lopuksi kuutioidut tomaatit. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia. Kuumenna tortillat mikrossa tai uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele tortillat salsakastikkeella ja levitä päälle salaatinlehdet, kuuma kasvistäyte sekä juustoraaste. Rullaa tai taita ja nauti.

Lauantai

Sienirisotto

4 annosta

200 g sieniä

3 rkl voita

2 salottisipulia

3 dl risottoriisiä

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 tl tuoretta timjamia

1 rkl sitruunamehua

Tarjoiluun:

Parmesaanijuustoa raastettuna

Valmistusohje:

Puhdista ja viipaloi sienet. Kuumenna niitä alhaisella lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa tai paistokasarissa kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää voi ja hienonnetut sipulit. Kuullota. Siirrä sieni-sipuliseos pois kattilasta. Lisää kattilaan voita ja riisit. Kuumenna sekoitellen kunnes riisi on kuultavaa. Kaada kattilaan pari desilitraa vettä ja liemikuutio, sekoita. Jatka veden lisäämistä aina, kun aiemmin lisätty vesi on imeytynyt riisiin. Sekoittele välillä ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä kypsäksi, yht. n. 18 min. Valmis risotto on kosteaa ja mehevää. Lisää risottoon sieni-sipuliseos. Mausta timjamilla ja sitruunamehulla. Tarjoa parmesaaniraasteen kera.

(kuva: Fotolia)

Sunnuntai

Kasvismoussaka

4 annosta

1-2 (400 g) munakoisoa

½ tl suolaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

rypsiöljyä

1 prk tomaattimurskaa

1 prk tomattipyreetä

½ kasvisliemikuutiota

2,5 dl ruokakermaa

2 dl juustoraastetta

Valmistusohje:

Pese ja viipaloi munakoiso noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet talouspaperille ja ripottele pinnalle suolaa. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipulit paistinpannulla rypsiöljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska, pyre ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Kuivaa munakoisoviipaleet ja paista pannulla öljyssä noin minuutin ajan molemmin puolin. Voitele uunivuoka ja asettele kerroksittain munakoisoviipaleita, juustoraastetta ja tomaattikastiketta. Kaada joukkoon kerma. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste ja paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Kilpailut

Uusimmat