Kuva: Fotolia

Suusyöpä kehittyy salakavalasti - pienet merkit voivat antaa viitteitä sairaudesta

08.11.2017 09:45 - Katariina Auvinen

Syöpä voi olla pitkään aivan oireeton, joten säännöllinen käynti hammaslääkärillä on paikallaan.

Suusyöpä kehittyy yleensä ikeneen, suunpohjaan tai kieleen. Se on viheliäinen sairaus, koska syöpä voi olla pitkään oireeton tai se antaa pieniä viitteitä ongelmasta kertoo Daily Mail -julkaisu. Kaksi hammaslääkäriä listasivat merkkejä, jotka voivat kertoa jostain vakavammasta kuin tulevasta flunssasta. 

Jos kurkkusi tuntuu käheältä tai hieman kipeältä, se menee ohi yleensä äkkiä. Jos oireet kuitenkin jatkuvat, se voi olla viite siitä, että joku on nyt vialla. Hammaslääketieteen asiantuntijat, Rhona Eskander ja Anna Cantlay, kertovat että juuri käheä kurkku on harvemmin tunnettu ensioire suusyövässä. 

Suusyöpä voi oirehtia myös kipuna kielessä tai vaikeutena niellä. Samoin hampaiden heiluminen voi kieliä vakavammasta. Eskanderin ja Cantlayn mukaan kaikki merkit kannattaa ottaa vakavasti ja vierailla hammastarkastuksessa, jossa lääkärit katsovat myös suun kunnon. 

- Suuhun kannattaa myös joskus kurkata. Esimerkiksi valkoiset laikut, jotka eivät vuoda verta, voivat kertoa suusyövästä, Eskander kertoo julkaisulle. 

Lue myös: Keskiajalla kannatti pelätä ennemmin parturia kuin hammaslääkäriä!

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat