Kuva: Fotolia

Tiettyjä venytyksiä ei kannata tehdä ennen treeniä - katso lista

20.11.2017 20:15 - Katariina Auvinen

Ennen treeniä kannattaa suosia dynaamista venytystä.

Monet ovat mieltäneet venyttelyn tehtäväksi vasta itse treenin jälkeen, mutta Women´s Health -julkaisun mukaan venytystä kannattaisi suosia myös ennen liikkeelle lähtöä. Tosin venytysten tyypillä on paljonkin väliä. Aivan mitä tahansa venytyksiä ei kannata ennen treeniä tehdä. 

Ennen liikuntaa kannattaa suosia dynaamisia venytyksiä staattisten venytysten sijaan. Yli 30 sekuntia kestävä staattinen venytys voi julkaisun mukaan tehdä enemmänkin hallaa lihaksillesi. Tutkimuksissa on havaittu, että juuri staattinen venytys voi vähentää lihasvoimaa ja kestävyyttä. 

Dynaamisessa venytyksessä itse venytyksessä ollaan vain vähän aikaa, mutta sitä tehdään useasti. Dynaaminen venyttely lisää lihaspituutta ja auttaa ylläpitämään saavutetun pituuden paremmin kuin staattinen eli paikallaan pysyvä venyttely.

Julkaisu listasi omille sivuilleen venytykset, joita todellakin kannattaa välttää ennen liikuntaa. Ensimmäisenä kieltolistalla on venytys, jossa jalka asetetaan esimerkiksi penkille tai tangolle. Sen jälkeen päätä vedetään kohti jalkaa, joka venyttää muun muassa takareittä ja pohjetta. 

Kädet lattiaan -venytys 

Varsinkin joogaa harrastaville tämä on tuttu liike. Seisot tasaisin jaloin ja hitaasti pyöristät selkääsi, jonka jälkeen kätesi hipovat lattiaa. Tämä on kuitenkin liike, jota pitäisi välttää.

Reiden venytys 

Tämä on klassinen venytys. Viet toisen jalan taakse ja painat sitä kohti pakaraa. Sen jälkeen toistat saman toisella puolella. Tämä on kuitenkin venytys, joka tehdään helposti väärin. Se myös aiheuttaa turhaa painetta niveliin, jonka jälkeen esimerkiksi polvet voivat kipeytyä. 

Lue myös: Erilainen lankkuliike, joka vahvistaa peppua, käsiä sekä vatsaa samaan aikaan - onnistuu missä vain

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat