Kuva: Fotolia

Huolestuttavia uutisia hormonaalisen ehkäisyn käyttäjille - käyttöikä lisää sairastumisen riskiä

07.12.2017 22:45 - Katariina Auvinen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hormonaalisen ehkäisyn käyttäjillä riski sairastua rintasyöpään kasvaa huomattavasti.

Jos käytät hormonaalista ehkäisyä, oli se sitten e-pillereitä tai esimerkiksi hormonikierukkaa, olet tietoinen muun muassa lisääntyneestä veritulppariskistä. Nyt hormonaalisen ehkäisyn käyttäjille on luvassa lisää huonoja uutisia.

Veckorevyn-julkaisun mukaan tutkimuksissa on ilmennyt, että hormonaalisen ehkäisyn käyttö nostaa myös rintasyöpään sairastumisen riskiä tuntuvasti. Riski nousee keskimäärin 20 prosenttia tämän tyylisen ehkäisyn käyttäjillä verrattuna niihin, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä. 

Tutkimus toteutettiin niin, että vuosien 1995-2012 aikana seurattiin yhteensä 1,8 miljoonaa tanskalaista naista, jotka olivat iältään 15-49-vuotiaita. 

Rintasyövän riski kasvaa sen myötä, mitä kauemmin nainen on käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Ensimmäisen käyttövuoden aikana riski nousee yhteensä yhdeksän prosenttia, mutta kymmenen vuoden käytön jälkeen riski sairastua rintasyöpään on jo noussut 38 prosenttiin. 

- Tämä on ensimmäinen tutkimus maailmassa, joka on tutkinut sitä, kuinka paljon riskit kasvavat, kun nainen käyttää hormonaalista ehkäisyä pitkään, kertoo päätutkija, Øjvind Lidegaard.

Lue myös: Pulmuset-näyttelijä kävi läpi rajun leikkauksen - munasarjat jouduttiin poistamaan

Lähde: Veckorevyn 

Kilpailut

Uusimmat