Kuva: Fotolia

Hiustesi huonontunut kunto voi paljastaa piilevän stressin – 3 merkkiä, joita kannattaa tarkkailla

08.01.2018 21:45 - Emmi Moilanen

Liika stressaaminen voi johtaa tunnesyömiseen. Huonot valinnat ruokavaliossa saattavat aiheuttaa sen, että hiukset tuntuvat aiempaa hauraammilta.

Stressi voi vaikuttaa monella eri tapaa niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiimme. Sopiva määrä stressiä on usein työtehon kannalta hyväksi, mutta kehon muutoksia tulisi aina kuunnella tarkasti. Esimerkiksi yllättäen huonontunut hiusten kunto voi kieliä siitä, että stressitasot ovat päässeet liian korkealle.

Prevention kysyi asiantuntijalta, mitä hiustesi kunto voi paljastaa stressitasostasi.

1. Hiuksiasi putoilee runsaasti

Työpaikan vaihtaminen, lapsen saaminen tai sitkeä flunssakausi saattavat saada aikaan sen, että hiuksia tuntuu irtoavan normaalia runsaammin. On myös mahdollista, että muutokset elämäntilanteessa ovat aiheuttaneet sinulle enemmän stressiä kuin arveletkaan.

- Jos sinusta tuntuu, että hiuksia lähtee tuplasti enemmän kuin normaalisti ja tämä kestää kauemmin kuin kaksi viikkoa, stressi saattaa olla syyllinen, kertoo ihotautilääkäri Lindsey Bordone.

2. Hiustesi kasvunopeus on hidastunut

Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi saa meidät tekemään helpommin epäterveellisiä valintoja ruokavaliomme suhteen. Jos tunnesyömisestä tulee kuitenkin toistuva tapa, on mahdollista, että epäterveelliset ateriat hidastavat myös hiustesi kasvunopeutta.

- Huono ruokavalio saa kehon kuin selviytymistilaan, jolloin elimistöllä ei riitä enää suunnata energiaa hiusten kasvuun, toteaa Bordone.

3. Huomaat, että hiusrajasi on alkanut vetäytyä

Jos elämässäsi on meneillään niin stressaava ja uuvuttava ajanjakso, että pesemisen sijaan hiusten sitominen nopealle poninhännälle tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, kuinka tiukalle tulee kampauksensa sitoneeksi.

Liian tiukka ponnari nimittäin saattaa saada aikaan hiusten irtoamisen hiusrajastasi. Ennen pitkää tämä vaurioittaa hiustuppea.

- Jos tunnet kiristystä hiustesi ollessa kiinni, tämä voi aiheuttaa asteittain hiusten ohenemista, Bordone varoittaa.

Muista siis löysätä poninhäntää tai nutturaa ja varmista, että avaat hiuksesi yöunien ajaksi vapaaksi.

Älä jätä oireita huomiotta

Olivatpa muutokset millaisia tahansa, älä ohita oireita olankohautuksella, kun epäile stressin vaikuttavan hiustesi hyvinvointiin. Preventionin artikkelissa todetaan lopuksi, että oireiden jatkuessa olisi hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla ja selvittää, ettei hiusten haurastuminen johdu esimerkiksi hormonaalisista syistä tai anemiasta.

Lue myös: Hätistä stressi 10 minuutissa - asiantuntijalla yllättävä vinkki

Lue myös: Miksi paino putoaa selittämättä? 9 mahdollista syytä

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat