Kuva: Pixabay

Yllättivätkö kuukautiskivut mutta vuotoa ei näy? 8 mahdollista syytä oireiden taustalla

10.01.2018 23:15 - Emmi Moilanen

Alkanut raskaus tai kilpirauhasvaivat voivat olla syyllisiä silloin, kun kuukautiskivut yllättävät ilman vuotoa.

Useat naiset pystyvät ennakoimaan kuukautisten alkamisen kipujen tai muiden PMS-oireiden perusteella. Joskus kuitenkin vuoto jää väliin, vaikka epämukavat kivut yllättivät.

Women's Health listasi yleisimmät syyt sille, minkä takia kuukautisoireet voivat yllättää väliin jääneestä vuodosta huolimatta.

1. Väliin jäänyt ovulaatio

Aina silloin tällöin on mahdollista, että selkeistä kuukautisoireista huolimatta kyseisen kierron aikana munasolu jää irtoamatta. Tämä puolestaan vaikuttaa niin, että kuukautisvuotoa ei tapahdu.

2. Raskaus

Useat alkuraskauden oireet ovat samankaltaisia normaalien kuukautiskipujen kanssa. Jos siis olet harrastanut suojaamatonta seksiä tai epäilet, että ehkäisy on päässyt pettämään, on hyvä tehdä varmuuden vuoksi raskaustesti. Rintojen arkuus, mielialavaihtelut, uupumus ja krampit ilman alkanutta kuukautisvuotoa voivat merkitä alkanutta raskautta.

3. Kilpirauhassairaudet

Kilpirauhanen on pieni mutta tärkeä elin kaulan alueella, joka säännöllistää monia eri kehontoimintoja kuten esimerkiksi aineenvaihduntaa ja kuukautiskiertoa. Kun kilpirauhanen ei eritä riittävästi hormoneja kuukautiset voivat epäsäännöllistyä, eikä ovulaatiota välttämättä tapahdu lainkaan.

- Saattaa mennä pitkäänkin, että koet kuukautisoireita ilman vuotoa. Tämä johtuu siitä, että kilpirauhanen vaikuttaa myös aivojesi toimintaan, kuten mielialavaihteluihin, joten PMS oireiksi luulemasi seikat saattavatkin selittyä kilpirauhasen oireilulla, gynekologi Chailee Moss kertoo.

- Tiputteluvuotoa ja krappeja voi esiintyä puolestaan sen takia, että kohdun limakalvo on paksuuntunut normaalisti, vaikka ovulaatiota ja kuukautisvuotoa ei ole tapahtunut, hän jatkaa.

4. Hormonaalinen ehkäisy

Erityisesti hormonikierukan yleinen sivuvaikutus on se, että kuukautiset jäävät kokonaan pois. Myös ehkäisypillerit voivat saada aikaan sen, että kuukautisvuoto ilmenee vain hyvin kevyenä tiputteluna.

- Voit siis kärsiä kuukautiskivuista ja -oireista ilman normaalia, runsasta vuotoa, gynekologi Jessica Shepherd täsmentää.

5. Stressi

Stressi on yllättävän yleinen syy kuukautisten puuttumiselle.

- Srtessi nostaa kortisolin määrää kehossa, joka puolestaan vaikuttaa hormonitasapainoon, Shepherd kertoo ja lisää, että hormonitoiminta säännöllistää munasarjojen ja kohdun toimintaa.

On mahdollista, että kohdun limakalvo paksuuntuu normaalisti mutta kohonneen kortisolitason myötä vuotoa ei tapahdu.

- Saatat kärsiä epäsäännöllisistä kuukautisista tai krampeista limakalvon paksuuntumisen takia, Moss selittää.

6. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä voi aiheuttaa sen, että kuukautiset jäävät välistä.

- PCOS on vaiva, joka vaikuttaa muun muassa kohdun toimintaan, karvan kasvuun, painon nousuun ja insuliiniherkkyyteen, Moss kertoo.

Vaikka kuukautiset jäisivät välistä, vaiva voi silti aiheuttaa kramppeja ja tiputteluvuotoa.

7. Kohdun polyypit

Polyypit ovat pieniä hyvälaatuisia kasvaimia. Kohdussa ne voivat saada aikaan kramppeja ja kuukautiskipumaisia särkyjä, vaikka sinulla ei vielä olisikaan ”se aika kuusta.”

Polyypit voivat hankaloittaa raskaaksi tulemista ja voivat joskus jopa muuttua kohtusyöväksi. Oireita ei siis pidä ohittaa olan kohautuksella. Jos siis epäilet kärsiväsi kohdun polyypeista, olisi aina hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla varmuuden vuoksi.

8. Sukupuolitaudit ja tulehdukset

Jotkut sukupuolitaudit voivat myös saada aikaan sen, että tunnet kuukautiskipumaisia oireita lantiosi alueella, vaikka et odottaisikaan vuodon vielä alkavan. Esimerkiksi tippuri ja klamydia voivat oireilla tällä tavalla.

- Myös virtsatietulehdus voi oireilla kuukautiskipumaisilla säryillä lantion alueella, Moss toteaa.

Lue myös: Miksi vagina kutiaa kuukautisten aikana normaalia enemmän?

Lue myös: Mitä nainen ajattelee kuukautisten aikaan? Eeppinen listaus paljastaa

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat