Kuva: Shutterstock

Korkeaa verenpainetta on vaikea havaita - tarkkaile salakavalia oireita

02.02.2018 18:15 - Katariina Auvinen

Kohonnut verenpaine vahingoittaa muun muassa sydäntä ja verisuonia.

Korkeaa verenpainetta ei turhaan kutsuta hiljaiseksi tappajaksi, koska siitä kärsivä harvoin tunnistaa minkäänlaisia oireita itsessään. Jos verenpaine kohoaa erittäin korkeaksi, se voi aiheuttaa päänsärkyä ja huimausta. 

Kohonnut verenpaine rasittaa vuosien mittaan sydäntä ja verisuonia. Se on siis yhteydessä muun muassa sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen. 

Women´s health -julkaisu listasi oireet, jotka voivat kieliä kuitenkin kohonneesta verenpaineesta. Totta kai paras ratkaisu, on mittauttaa verenpaine joko itse tai hoitajan vastaanotolla. Useilla terveys- ja hyvinvointiasemilla on mittauspiste, jossa voi käydä tarkkailemassa omaa verenpainettaan. Jos tulos on yli 130/80, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. 

Vanhemmillasi on korkea verenpaine 

Valitettavasti perintötekijöillä on merkitystä, joten jos vanhemmillasi on ollut ongelmia verenpaineen kanssa, kannattaa tarkistaa oma verenpaine säännöllisesti. 

Päänsäryt, sumuinen olo

Jotkut ihmiset kärsivät päänsärystä ja hieman sumuisesta olosta. Tämä voi kieliä kohonneesta verenpaineesta. Mikä huolestuttavinta, nämä oireet ilmaantuvat siinä vaiheessa vasta, kun verenpaineesi on kohonnut todella paljon. 

Turvonnut olo ja tiheä virtsaaminen

Tiheä virtsaaminen ja turvonnut olo voivat kieliä esimerkiksi diabeteksesta tai siitä, mitä söit, mutta ne voivat olla myös kohonneen verenpaineen oire. Korkea verenpaine on usein yhteydessä esimerkiksi diabetekseen, joten jos vessatapasi muuttuvat radikaalisti, kannattaa käydä lääkärin puheilla. 

Näkösi on yht´äkkiä huonontunut

Korkea verenpaine vaikuttaa erityisesti pieniin hiussuoniin, joita on myös silmissä. Esimerkiksi silmissä pienet verisuonet turpoavat helposti, aiheuttaen näköhäiriöitä. 

Sinua alkaa pyörryttämään ja tasapainosi järkkyy yht´äkkiä

Huimaus ja tasapainon menettäminen voivat kieliä alkavasta kohtauksesta, joten tämä oire kannattaa aina ottaa vakavasti. Jos sinulla on vaikeuksia säilyttää tasapainosi ja huimaus tulee yht´äkkiä, kannattaa lähteä lääkäriin. 

Lue myös: Janottaako jatkuvasti? Yllättävät syyt, jotka saattavat olla janoisuuden taustalla

Lue myös: Simon Cowell paljasti syyn sairaalaan johtaneelle kaatumiselleen - vaatii toimenpiteitä

Lähde: Women´s Health 

Kilpailut

Uusimmat