Kuva: Shutterstock

Nestehukka vaikuttaa kehoosi kokonaisvaltaisesti - lue, mitä tapahtuu, jos et saa riittävästi vettä

19.02.2018 21:15 - Katariina Auvinen

Etenkin talvella janontunne iskee entistä harvemmin.

Vettä tulisi suositusten mukaan juoda päivässä litrasta puoleentoista, jotta keho pysyisi nesteytettynä. Etenkin talvella moni unohtaa juoda tarpeeksi nestettä, koska janontunnetta ei tule niin helposti. 

Harpers Bazaar -julkaisu listasi seikat, joita kehossamme tapahtuu, jos emme saa tarpeeksi nestettä. 

1. Pidemmällä aikavälillä kärsit luultavimmin terveysongelmista
Jos kehosi kärsii pidemmän aikaa nestehukasta, riski sairastua esimerkiksi virtsakiviin, paksusuolen syöpään tai sydänkohtaukseen, kasvaa. 

2. Kehosi menee säästöliekille
Laihduttajille usein sanotaan, että heidän pitäisi syödä säännöllisesti, jotta keho ei mene säästöliekille. Se tarkoittaa sitä, että aineenvaihdunta hidastuu, jonka seurauksena kaloreitakaan ei pala niin paljon. Näin käy myös, jos kehosi ei saa tarpeeksi nestettä.

3. Sinun pitää kamppailla enemmän, jotta saat suoritettua päivittäisen askareet
Nestehukka vaikuttaa myös aivojen toimintaan. Tämän vuoksi arkisetkin askareet saattavat tuntua ylivoimaisilta, koska ajatustoiminta hidastuu. 

4. Syöt huomaamattasi enemmän 
Tutkimusten mukaan ne ihmiset, jotka huolehtivat nestetasapainostaan paremmin päivän aikana, eivät myöskään syöneet niin paljon. Joten jos mielit karistaa muutaman kilon, juo ennen ateriaa pari lasia vettä. Vesi täyttää vatsaa, joten et tule syöneeksi niin paljon. 

5. Nesteen puute näkyy kasvoistasi
Ei ole yllätys, että riittävä neste auttaa myös ihoa voimaan hyvin. Jos et ole juonut riittävästi vettä päivän aikana, se näkyy myös juonteiden syvenemisenä. 

6. Olet huonolla tuulella
Tutkijat tekivät kokeen, jossa he antoivat toisen ryhmän juoda riittävästi kovatempoisen treenin aikana, kun taas toiset eivät juoneet vettä ollenkaan. Siinä ryhmässä olleet, jotka eivät olleet saaneet juotavaksi nestettä treenin aikana, ilmoittivat tuntevansa olonsa heikoksi, vihaiseksi, masentuneeksi sekä kireäksi. 

Lue myös: Torju pahanhajuinen hengitys nopeasti ilman hampaiden harjausta - 4 tehokasta niksiä

Lähde: Harpers Bazaar

Kilpailut

Uusimmat