Kuva: Shutterstock

Omituinen ihottuma, kivuttomat haavaumat - sukupuolitauti voi oirehtia salakavalasti

14.03.2018 13:15 - Katariina Auvinen

Jos yhtään epäilet saaneesi tartunnan, kannattaa käydä testeissä.

Sukupuolitaudit voivat pysyä pitkään oireettomina, jonka vuoksi niiden kantaja ei välttämättä tiedä niiden olemassaolosta. Omassa kehossaan kannattaa kuitenkin tarkkailla outoja oireita. Women´s Health -julkaisu listasi oireet, jotka voivat kieliä sukupuolitaudista naisilla. Jos epäilet tartuntaa, kannattaa oman mielenrauhan ja terveyden vuoksi käydä testeissä. 

1. Epänormaali vuoto 
Naiset tietävät kyllä, minkälaista heidän valkovuotonsa on normaalisti. Jos sinusta tuntuu, että vuoto lisääntyy tai sen koostumus esimerkiksi muuttuu, kehosi koettaa kertoa sinulle jotain. 

2. Kipu virtsatessa
Kipu virtsatessa voi kertoa tulehduksesta, mutta se voi olla myös oire sukupuolitaudista. 

3. Alapään kutina
Jos alapäätäsi kutittaa jatkuvasti, se voi olla oire esimerkiksi hiivatulehduksesta, mutta myös sukupuolitaudista. Esimerkiksi trikomona-infektio aiheuttaa kutinaa. 

4. Haavaumat 
Kun nainen sairastuu kuppaan, hänelle kehittyy pyöreitä haavaumia infektoituneelle alueelle. Haavaumat ovat yleensä kivuttomia ja niitä voi löytyä niin alapäästä kuin suustakin. Haavaumat voivat parantua itsekseen, mutta seuraava oire on yleensä punoittava ihottuma, joka nousee eri puolille kehoa. 

5. Välivuodot
Jos kuukautisten välissä koet omituista tiputteluvuotoa, se voi olla merkki sukupuolitaudista. Välivuotojen aikaan kannattaa aina käydä lääkärin vastaanotolla, koska ne voivat kertoa myös tulehduksesta. 

Lue myös: Ethän vahingossa lisää riskiäsi sukupuolitaudeille? Yllättävät asiat, jotka nostavat tartuntavaaraa

Lähde: Women´s Health

Uusimmat