Kuva: Shutterstock

Väsymystä, huimausta ja raajojen puutumista? 7 oiretta, jotka paljastavat B12-vitamiinin puutoksen

14.05.2018 15:15 - Emmi Moilanen

Kyseisen vitamiinin puute voi aiheuttaa kipua myös kieleen ja saada muistin pätkimään.

B12-vitamiini on elimistölle erityisen tärkeää aivojen, hermoston, puna- ja valkosolujen kehittymisen sekä toiminnan kannalta. Kyseisen vitamiinin puutos voi aiheuttaa useita arkipäiväisiä oireita. Esimerkiksi ajattelu ja muistin toiminta voivat tuntua aikaisempaa tahmeammilta, eikä väsymyskään tunnu helpottavan millään.

Prevention selvitti, millaisia oireita tämän tärkeän vitamiin puutos voi aiheuttaa.

Olet jatkuvasti väsynyt

B12-vitamiinin puute voi oireilla väsymyksenä, joka ei tunnu helpottavan edes kahdeksan tunnin yöunien jälkeen.

- Uupumus on B12-vitamiinin puutoksen ensioireita, kertoo ravitsemusterapeutti Lisa Cimperman.

Kehomme käyttää B12-vitamiinia muun muassa punasolujen muodostamiseen ja solujen tärkeänä tehtävänä on kuljettaa happea elimistöön. Jos kehon solut eivät saa riittävästi happea, olo tuntuu uupuneelta hyvistä yöunista huolimatta.

Tunnet pistelyä käsissä ja jaloissasi

Puutuminen tai raajojen pistely voivat olla myös merkki siitä, että kärsit B12-vitamiinin puutteesta. Ikävät tuntemukset käsissä ja jaloissa johtuvat hermoston toiminnasta, joka puolestaan oireilee solujen laskeneen happitason takia.

Olet aiempaa hajamielisempi

Etsitkö usein kadoksissa olevia autonavaimia tai onko sinulla vaikeuksia esimerkiksi nimimuistisi kanssa? Myös arkisen unohtelun ja hajamielisyyden taustalla voi olla B12-vitamiinin puute.

Sinua huimaa

Preventionin artikkelin mukaan Turkissa tehty tutkimus vertasi B12-vitamiinin määrää ensiapuun huimauksen takia tulleiden potilaiden ja sadan terveen vapaaehtoisen välillä. Selvisi, että huimauksesta kärsivillä potilailla oli 40 prosenttia alhaisempi vitamiinin taso verrattuna terveisiin henkilöihin.

Ihosi on kalpea

Jos aiemmin punertava ihosi on saanut keltaisen vivahteen, matala B12-vitamminin taso voi olla myös tämän oireen taustalla. Puutostilan takia punasolut ovat hyvin hauraita ja herkästi hajoavia, jolloin bilirubiinin pigmentti tuo hipiällesi keltaisen häivähdyksen.

Kielesi on arka tai sitä polttelee

Preventionin artikkelin mukaan B12-vitamiinin puutteesta kärsivät potilaat kertovat kielen olevan polttelevan arka erityisesti takaosasta. Puutostila voi vaikuttaa myös makuaistiin.

- Kyseisen vitamiinin puutteesta kärsivät naiset voivat itseasiassa laihtua, sillä ruoka ei maistu heidän mielestään enää niin hyvältä kuin aikaisemmin, kertoo ravitsemusterapeutti Angela Grassi.

Olet huolissasi ja ahdistunut

Laskenut mieliala ja ahdistuneisuus voivat johtua myös B12-vitamiinin puutteesta.

- B12-vitamiinin puute voi tehdä tuhojaan mielialallesi ja johtaa masentuneisuuteen tai ahdistuneisuuteen, Grassi kertoo.

B12-vitamiinin lähteitä ovat eläinperäiset ruoka-aineet, kuten liha, kananmuna, maitotuotteet ja kala.

Lue myös: Ikävää nykimistä silmäkulmassa - esimerkiksi allergia ja vitamiinien puutos altistavat elohiirelle

Lue myös: Haiseeko henki, onko halut vähissä tai onko iho kuiva? Ratkaisu voi yllättää

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat