Kuva: Shutterstock

Ikävää nykimistä silmäkulmassa - esimerkiksi allergia ja vitamiinien puutos altistavat elohiirelle

21.03.2018 19:15 - Katariina Auvinen

Elohiiren syntyperä on hämärän peitossa, mutta tietyt seikat altistavat ikävälle vaivalle.

Ikävää nykimistä esimerkiksi silmäkulmassa kutsutaan kansankielellä elohiireksi. Elohiiri eli myokymia tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua. Yleensä ihminen huomaa tällaisen nykimisen silmän alueella.

Elohiiri ei ole vaarallinen, mutta sen sijaan se voi olla kiusallinen vaiva. Vaiva loppuu yleensä nopeasti, mutta se voi uusiutua helposti. Elohiiren syntyperää ei tunneta kunnolla, mutta tutkijat ovat todenneet tiettyjen seikkojen altistavan sille. Esimerkiksi alkoholi ja kofeiini ovat kaksi ainesosaa, joita kannattaa välttää.

Stressi 

Jokaisen keho reagoi eri tavalla stressiin. Joillakin keho ilmoittaa stressistä muun muassa kehittämällä elohiiren. 

Väsymys 

Väsymyksen on todettu aiheuttavan elohiiriä silmäkulmiin. 

Silmien rasitus 

Muun muassa tietokoneella istuminen rasittaa silmiä. Silmät joutuvat työskentelemään paljon, joten rasitus voi laukaista myös elohiiren. 

Vitamiinien puute 

Tutkimusten mukaan esimerkiksi magnesiumin puute vaikuttaa lihaksiin. Tämä voi aiheuttaa All About Vision -julkaisun mukaan lihaskramppeja, mutta myös ei-tahdonalaista supistelua silmäluomien lihaksissa. 

Allergiat

Siitepölykausi on alkamassa, joten joillain allergisilla esiintyy kutinan, punoituksen ja muiden oireiden lisäksi enemmän elohiiriä. Tutkijoiden mukaan nykimisen voi aiheuttaa muun muassa silmien hankaus tai jopa allergialääkkeet. 

Jatkuvaa lihasnykimistä voi koettaa helpottaa muun muassa nukkumalla riittävästi, huolehtimalla vitamiineista ja vedenjuonnista sekä välttämällä stressiä. Jos nykiminen on erittäin häiritsevää, sitä voidaan hoitaa botuliinipistoksilla. 

Lue myös: Anni, 23, sai vakavan allergisen reaktion halvasta huulipunasta - haluaa nyt varoittaa muita

Lähde: All About Vision 

Kilpailut

Uusimmat