Kuva: Shutterstock

5 yksinkertaista muutosta takaavat paremmat yöunet - kokeile jo tänään

01.08.2018 15:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi makuuhuoneen tunkkainen ilma tai vieressä levottomasti nukkuva kumppani voivat tehdä hallaa unenlaadullesi.

Riittävät pitkät yöunet virkistävät ja arjen askareista selviytyminen on hyvin levänneenä helpompaa. Joskus nukkuminen kuitenkin häiriintyy niin, että uni jää kevyeksi ja katkeilevaksi.

Mirror listasi yksinkertaiset muutokset, jotka toteuttamalla parannat unenlaatuasi nopeasti.

1. Nuku yksin

Mirrorin artikkelissa todetaan, että pariskunnat, jotka nukkuvat yhdessä, kärsivät myös kevyemmästä ja huonommasta yöunen laadusta. Jos vierekkäin nukkuminen tuntuu aiheuttavan uniongelmia, kannattaa öiden viettämistä erillään kokeilla.

Mirrorin artikkelissa kerrotaan myös tuoreesta tutkimuksesta, joka osoitti, että huonosti nukkuvat pariskunnat eroavat myös todennäköisemmin. He myös riitelevät enemmän ja kärsivät empatian puutteesta.

2. Säännöllistä unirytmisi

Jos haluat parantaa unenlaatuasi, pidä tiukasti kiinni säännöllisestä unirytmistä myös viikonloppuisin, sillä kehomme tarvitsee rutiineja ja johdonmukaisuutta. Sisäisen kellon- ja rytmin häiritseminen valvomisella tekee hallaa myös yöunen laadulle.

3. Vältä syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa

Kehon polttaessa syömiäsi kaloreita, myös elimistön lämpötila voi kohota hieman. Tämä puolestaan saattaa hidastaa nukahtamista ja heikentää unenlaatua. Suositusten mukaan iltapala olisikin hyvä nauttia noin kolme tai neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa, jolloin elimistölle jää riittävästi aikaa sulattaa ateria.

4. Selvitä kuinka paljon unta tarvitset

Kahdeksan tunnin mittaisia yöunia pidetään ihanteellisena levon määränä aikuisella. Kaikkien kohdalla ei kuitenkaan ole näin ja nukkumista voi parantaa jo se, että selvität itsellesi, mikä tuntimäärä unta yössä on optimaalinen juuri sinun kohdallasi. Ei ole väliä, vaikka unet jäisivätkin kahdeksaa tuntia lyhyemmäksi, jos vain tunnet olosi riittävän virkeäksi ja levänneeksi.

5. Tuuleta makuuhuone

Raitis ilma tekee hyvää unenlaadulle ja tukkainen huone voikin häiritä yöunenlaatuasi. Pidä siis ikkunaa auki iltaisin ennen nukkumaan käymistä. Kesähelteillä myös ikkunan pitäminen auki läpi koko yön voi saada sinut nukkumaan paremmin ja tuntemaan olosi aamulla levänneeksi sekä virkeäksi.

Lue myös: Kuorsaajan vieressä nukkuminen voi olla vaaraksi terveydellesi

Lue myös: Ärsyttävät tavat, jotka vain kumppanin kanssa nukkuvat tietävät

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat