Kuva: Shutterstock

Rintasyöpä oirehtii salakavalasti - neljä merkkiä, jotka voivat kieliä vakavammasta

14.08.2018 22:15 - Katariina Auvinen

Rintasyövän voi havaita muutenkin kuin löytämällä kyhmyn rinnastaan.

Kun Meghan Hallilla, 34, diagnosoitiin rintasyöpä, hän ei ollut havainnut möykkyä rinnassaan. Sen sijaan Hall näki, kuinka hänen rinnoistaan vuoti vihertävää nestettä, joka sai hänet hakeutumaan lopulta lääkärin vastaanotolle. 

Monet hakeutuvat lääkäriin, kun he löytävät kyhmyn rinnoistaan, mutta ikävä sairaus voi oirehtia myös salakavalammin. Women´s Health -julkaisu listasi oireet, joita kannattaa tarkkailla. 

1. Outo ihottuma, punoitus tai näppyinen alue rinnoissa 

Jokainen nainen tuntee omat rintansa. Jos niihin ilmestyy erikoisia punoittavia alueita tai esimerkiksi nännien ympärys tuntuu tulehtuneen, kannattaa konsultoida lääkäriä asiasta. 

Naistentautien ja rintasyövän erikoislääkäri Derpa Patt mainitsee, että kaikki muutokset omissa rinnoissa kannattaa käydä näyttämässä lääkärin vastaanotolla. 

2. Nänneissä tapahtuneet muutokset 

Jokaisen naisen nännit ovat erilaiset. Ne voivat olla esimerkiksi tummemmat kuin toisen ja koossakin on eroja. Jos huomaat esimerkiksi, että ennen ulospäin suuntautuneet nännisi ovatkin kääntyneet sisäänpäin tai jos niiden väri esimerkiksi muuttuu, voi se olla oire jostain vakavammasta. 

Samaan kategoriaan kuuluu myös nänneistä valuva neste. 

- Jos olet raskaana, imetät tai olet vuoden sisällä saanut lapsen, on aivan normaalia, että rinnoistasi saattaa vuotaa nestettä, kertoo Patt. 

Jos et ole tai ollut raskaana, on kuitenkin nesteen valuminen hälyttävä merkki, joka kannattaa ottaa vakavasti. 

Jokaisen naisen kannattaa tutkia omat rinnat säännöllisesti muutosten varalta. (kuva: Shutterstock )

3. Rintojen kivulias turpoaminen 

On normaalia, että esimerkiksi kuukautisten aikaan moni nainen kokee rintojensa olevan herkät, turvonneet ja kipeätkin. Tämän pitäisi kuitenkin mennä ohi kuukautisten loputtua. Jos kuitenkin koet, että rintasi ovat jatkuvasti kipeät ja turvonneet, voi se olla oire rintasyövästä. 

4. Rintoihin liittymättömät muutokset kehossasi

Rintasyöpä voi oireilla muun muassa laihtumisena, niska- tai hartiakipuna tai selkään kohdistuvana kipuna. Valitettavasti niin rinta- kuin monet muutkin syövät voivat lähettää etäpesäkkeitä ennen kuin ne huomataan. Joten muista, että sinä tunnet kehosi kaikista parhaiten. Jos huomaat kehossasi jotain epänormaaleja muutoksia, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Siitä ei ainakaan ole mitään haittaa. 

Lue myös: Kris Jenner julkaisi kuvan sairaalasta:”Toivottavasti kaikki meni hyvin!”

Lähde: Women´s Health 

Kilpailut

Uusimmat