Kuva: Shutterstock

Iskikö ahdistus? Asiantuntijoiden yksinkertaiset keinot, joiden avulla lievität tunnetta tehokkaasti

16.08.2018 21:15 - Emmi Moilanen

Oman ahdistuksen nimeäminen tai haarahyppyjen tekeminen ovat keinoja, joiden avulla voit kokeilla lievittää oloasi.

Useat meistä kokevat ahdistusta jossain elämänvaiheessa. Jotta ikävä tunne ei jäisi painamaan mieltä, ahdistusta olisi hyvä osata käsitellä oikein. Tunteen hyväksymisen lisäksi Bustle-sivusto listasi asiantuntijoiden avulla muut keinot, joiden avulla käsittelet ahdistuksen tunnetta kypsästi ja voit kokeilla taltuttaa tunteen heti alkuunsa.

Kerro ääneen, että olet ahdistunut

Ahdistuksen iskiessä oloa voi helpottaa pelkästään se, että tunteen myöntää ääneen itselleen sekä muille. Terapeutti Elizhabeth Cushin mukaan tärkeintä on tiedostaa olevansa ahdistunut.

- Voit jopa todeta sen ääneen. Yleensä ihmiset haluavat välttää epämukavia tuntemuksia, mutta se on kehomme tapa kertoa, että nyt siihen on aika kiinnittää huomiota.

Kun ahdistaa, älä siis työnnä tunnetta sivuun vaan tietoisesti keskity oloosi.

Kysy ahdistukseltasi kysymyksiä

Tunteen tarkempi analysointi voi antaa sinulle tarkempaa tietoa siitä, mistä ahdistuksesi kumpuaa.

- Ahdistus ilmaantuu yleensä, kun tunnet olosi esimerkiksi vihaiseksi, katkeroituneeksi, hylätyksi tai pelokkaaksi, Cush toteaa.

- Joten heittäydy uteliaaksi. Missä kohdassa kehoa ahdistus tuntuu? Mitä ajatuksia sinulla silloin on? Onko muitakin ikäviä tuntemuksia kuin ahdistus?

Nimeä ahdistuksesi

Vaikka ahdistuksen nimeäminen saattaa tuntua aluksi hölmöltä ajatukselta, life coach Nancy Jane Smithin mukaan sillä saattaa kuitenkin olla yllättävän paljon hyötyä.

- Rohkaisen asiakkaitani nimeämään ahdistuksensa, jolloin he voivat ahdistuneina tervehtiä tunnetta nimeltä. Tämä keino auttaa heitä muistamaan sen, että he eivät ole pelkästään ahdistuksensa.

- Mitä etäämmälle voimme erottaa tunteen itsestämme, sitä nopeammin pääsemme ahdistuksen aallosta eroon, hän jatkaa.

Laita kroppasi liikkeelle

Ahdistuksen tunnetta voi kokeilla lievittää myös fyysisin keinon.

- Kannustan asiakkaitani hytkyttelemään koko vartaloaan. Liikkeellä on välittömiä vaikutuksia niin mielelle kuin kehollekin. Hytkyttely saa olon myös tuntumaan lapselta ja innostaa nauramaan, joka saa yhä etäämmälle ahdistuksen tunteesta, Smith kertoo.

Keskity aisteihisi

Ahdistuneena huomion voi kokeilla keskittää viiteen aistiin; maku-, haju-, tunto-, näkö- ja kuuloaistiin.

- Katsele ympärillesi ja mieti mitä näet, kuulet ja tunnet. Tämä keino auttaa sinua rauhoittumisessa, sillä keskityt kroppaasi, Smith selittää.

Tee haarahyppyjä

Haarahyppyjen tekeminen ei ole ehkä ensimmäisenä mielessä, kun ahdistus iskee mutta Smith on sitä mieltä, että liikkeestä voi olla yllättävä apu. Haarahyppyjen avulla hermostuneisuus ja levottomuus lievittyvät.

- Haarahyppyjen tekeminen säännöllistää hengitystä ja tyynnyttää ajatuksia.

Kanavoi vihasi

Jos ahdistuksesi johtuu vihasta ja turhautuneisuudesta, patoutuneiden tunteiden ulos päästäminen voi olla hyvä ajatus. Bustlen artikkelissa todetaan, että esimerkiksi maalaaminen, kovaääninen laulaminen tai ystävälle purnaaminen voivat toimia keinoina ahdistuksen purkamiseen.

- Olo helpottuu kerralla, kun annat itsellesi luvan kokea näitä tunteita, psykologi Andrea Liner huomauttaa.

Lue myös: Ahdistaako? 4 asiaa, jotka ahdistuneen tulisi karsia ruokavaliostaan

Lue myös: Ahdistaako tai stressaako? Asiat, jotka kannattaa löytyä käsilaukusta ikävän tilanteen varalta

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat