Kuva: Shutterstock

Ahdistaako? 4 asiaa, jotka ahdistuneen tulisi karsia ruokavaliostaan

03.08.2018 18:15 - Emmi Moilanen

Kofeiinin lisäksi myös piilosokerit voivat olla syyllinen kalvavalle ahdistukselle.

Elintapamme voivat vaikuttaa yllättävän paljon myös mielialaamme. Erityisesti ahdistuksen tunne on sidoksissa siihen, mitä laitamme suusta alas. Healthline-sivusto listasi asiantuntijoiden avulla yleisimmät ruoka-aineet, joiden nauttiminen vain voimistaa ahdistustasi.

Katso alta, mitä ruokia ja juomia tulisi välttää silloin, kun olo tuntuu ahdistuneelta.

1. Alkoholi

Negatiivisten tunteiden hukuttaminen alkoholiin voi tuntua aluksi hyvältä ajatukselta, mutta ennen pitkää huomaat, että ahdistus on yhä voimakkaampaa.

- Vaikka alkoholi ensiksi vaikuttaa rauhoittavan hermojasi, sillä on kuitenkin negatiivisia vaikutuksia kehon nestetasapainoon ja uneen. Näiden molempien kärsiessä myös ahdistusoireet voivat voimistua, toteaa ravitsemusterapeutti Erin Palinsk-Wade.

Alkoholipitoisen illan jälkeen myös elimistön serotoniinin taso on alhainen, joka myös voimistaa ahdistusta entisestään.

2. Kofeiini

- Runsas kofeiinin nauttiminen voimistaa ahdistusta ja hermostuneisuutta, sekä vaikuttaa myös alentavasti hyvänolon hormonin, serotoniinin määrään. Tämä puolestaan aiheuttaa alakuloisuutta ja laskenutta mielialaa, Palinski-Wade kertoo.

3. Hapatetut ja prosessoidut ruuat

Healthlinen artikkelissa todetaan, että esimerkiksi liha, maito ja juustot voivat voimistaa ahdistuneisuutta. Tämä johtuu siitä, että valmistusprosessin aikana bakteerit rikkovat ruuan proteiineja eloperäisiksi amiineiksi, joista yksi on histamiini. Histamiini puolestaan vaikuttaa ruuansulatukseen, hormonitoimintaan, sydän- ja verisuonielimistöön sekä hermostoon. Tämä voi voimistaa ahdistusta ja altistaa unettomuudelle.

4. Lisätty sokeri

Vaikka söisit sokerisia herkkuja hyvin rajoitetusti, niin sanottu piilosokeri voi kuitenkin pitää yllä ahdistuneisuutta.

- Lisätty sokeri aiheuttaa verensokerin heittelyä, jolloin energiataso sahaa myös ylhäältä alas. Kun verensokeri laskee, mielesi mustuu ja ahdistus nostaa päätään, Palinski-Wade selittää.

Piilosokeria voit saada huomaamattasi esimerkiksi ketsupista, salaatinkastikkeista ja vaaleasta leivästä.

Lue myös: Viherkasvien yllättävät terveysvaikutukset listattiin - vähentävät muun muassa ahdistusta

Lue myös: Ahdistaako tai stressaako? Asiat, jotka kannattaa löytyä käsilaukusta ikävän tilanteen varalta

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat