Kuva: Shutterstock

Mitä unirytmi kertoo persoonallisuudestasi? Katso paljastava listaus

24.10.2018 22:15 - Emmi Moilanen

Aamuvirkut ovat motivoituneita kohtaamaan haasteen kuin haasteen. Torkuttajat puolestaan ovat taipuvaisia epäjärjestelmällisyyteen.

Unirytmi kertoo paljon elämäntilanteestamme ja siitä, millaista arkea elämme. Unirytmi saattaa paljastaa myös piirteitä persoonallisuudestamme. Elite Daily -haastatteli uniasiantuntijoita ja selvitti, mitä sisäisen kellon toiminta ja unen tarve kertoo persoonallisuudesta ja siitä, millaisia tyyppejä olemme.

Heräätkö aina ennen herätyskellon soittoa?

Olet tyyppiä, joka mielellään on aina ajoissa paikassa kuin paikassa. Sinulla on selkeä päivärytmi ja tunnet olossasi heti, jos esimerkiksi valvomisen takia sisäisen kellosi tahti menee hetkeksi sekaisin.

Oletko aamuvirkku?

Vaikka tarvitsetkin herätyskellon soiton herätäksesi uuteen päivään, on mahdollista, että olet silti aamuvirkkua tyyppiä. Vaikka aikaisin herääminen saattaakin joskus tuntua haastavalta, päättäväisyytesi ansiosta nouset aina ajoissa.

- Aikaisin herääminen voi kieliä siitä, että ihminen on hyvin motivoitunut kohtaamaan uusia haasteita. Aamuvirkut ovat monesti myös järjestelmällisiä ja arvostavat asioiden huolellista suunnittelua, kertoo lääketieteen apulaisprofessori Robert Glatter.

Nukutko aina pommiin?

Unitutkija Chris Brantnerin mukaan myöhästelijöitä on olemassa kahta eri tyyppiä. On niitä, jotka ovat luonnostaan yökukkujia ja niitä, jotka vain lykkäävät nukkumaanmenoa liian pitkään.

Nukkumaan menoa lykkäävät selaavat katselevat mielellään elokuvia myöhään tai uppoutuvat selailemaan sosiaalista mediaa jopa tuntikausiksi juuri silloin, kun olisi aika siirtyä höyhensaarille.

Yökukkujat puolestaan tuntevat olevansa virkeimmillään juuri iltaisin. He saavat edistettyä esimerkiksi työtehtäviään tai kotitöitä iltamyöhään. On mahdollista, että myös luovuus kukkii heidän kohdallaan juuri iltaisin.

Oletko torkuttaja?

Vaikka aamut kuluisivat torkkunappulaa painellessa se ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisit todellinen iltavirkku. Uniasiantuntija Michael Breusin mukaan todennäköisempää on se, että torkuttajat ovat ihmistyyppiä, jotka rakastavat nukkumista.

Torkuttajat saattavat olla arjen askareissaan myös epäjärjestelmällisyyteen taipuvaisia, eikä heillä ole mikään kiire tarttua päivän askareisiin.

Lue myös: Rakastatko nukkumista? 6 asiaa, joihin todennäköisesti samaistut

Lue myös: Ärsyttävät tavat, jotka vain kumppanin kanssa nukkuvat tietävät

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat