Kuva: Shutterstock

Kärsitkö finneistä ja epäpuhtauksista? Yleiset tavat, joilla altistat ihosi arpeutumiselle

01.11.2018 20:45 - Emmi Moilanen

Finniä ei koskaan tulisi yrittää puhkaista esimerkiksi neulan tai pinsettien avulla.

Ihon epäpuhtaudet vaivaavat useimpia meistä ajoittain. Vaikka finnit olisivatkin ohimenevä vaiva, näppylät voivat äityä kipeiksi ja puristaminen saattaakin tuntua nopeimmalta tavalta päästä niistä eroon.

Bustle haastatteli ihotautilääkäreitä ja selvitti, miksi finnien puristelu ei kuitenkaan kannata.

Puristat finnin ennen kuin se on kypsä

- Jos finnissä ei näy niin sanottua päätä ja selkeää punoittavaa paukamaa, älä edes yritä puristaa sitä, varoittaa lääkäri Adarsh Vijay Mudgil.

Nypit ihoasi

- Älä nypi ja koskettele finnejä, sillä se voi johtaa vain pahempaan tulehdukseen, joka puolestaan altistaa myös arpeutumiselle, ihotautilääkäri Tsippora Shainhouse kertoo.

Puristelet kystistä aknea

Kystisestä aknesta kärsiville ihonalaiset, kipeät paukamat ovat tuttuja. Näitäkään ei tulisi puristella, jos mielii välttää ihon arpeutumisen.

- Jos finni on syvällä eikä selkeää laajentunutta ihohuokosta näy, puristaminen aiheuttaa vain kipua ja saa kystan tulehtumaan, Shainhouse varoittaa.

Koskettelet ihoa likaisilla käsillä

Shainhouse muistuttaa, että ihoa puhdistaessa on hyvä pitää huolta myös hyvästä käsihygieniasta. Jos sormesi ovat likaiset ja puristat näpystä talia ulos, bakteerit siirtyvät näpeistäsi suoraan finniin.

Samasta syystä myöskään kumppanin tai perheenjäsenten ei tulisi antaa puristella finnejä ja ihon muita epäpuhtauksia.

Puristat liian kovaa

- Ihoon puristamisen jälkeen jääneet sormien tai kynnen jäljet ovat merkki siitä, että käytät ihan liikaa voimaa, huomauttaa ihotautilääkäri Jennifer T. Hailey.

Käytät neulaa tai pinsettejä apuna puristamiseen

- Osa käyttää nuppineulaa tai neulaa finnin puhkaisemiseen. Välineet eivät ole steriilejä ja näen usein paikallisia tulehduksia, jotka tämä kotikonsti on aiheuttanut. Pysykää erossa niistä, toivoo ihotautilääkäri Anna Guanche.

Käytät suurentavaa peiliä

Suurentava peili saattaa olla avuksi, kun kasvoille työstää pikkutarkkuutta vaativaa meikkiä. Guanchen mukaan sitä ei kuitenkaan tulisi käyttää finnien puristamisen aikana. Lääkäri huomauttaa, että suurentava efekti saa aikaan myös sen, että puristelet näppyjä ja ihohuokosia, jotka tosiasiassa eivät edes tarvitse puhdistamista.

Lue myös: Ihotautilääkäri tyrmää yleisen kikan - hammastahnaa ei saisi laittaa finneihin

Lue myös: Vaihdoitko juuri ihonhoitotuotteesi? Tuote voi vaikuttaa vasta viikkojen kuluttua

Lue myös: Vältä kuorinta-aineita - dermatologi paljastaa miksi yleiset ihonhoitotavat ovatkin huonoksi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat