Kuva: Fotolia

Alkaako joulukiire painaa? 4 askelta hyvään oloon

09.12.2018 20:15 - Karoliina Kotala

Joulun lähestyessä monen kalenteri täyttyy niin töissä kuin vapaallakin. Jotta et olisi jouluna väsynyt ja stressaantunut, on syytä muistaa huolehtia hyvinvoinnistaan.

Do It Right! -yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkanen muistuttaa, että hyvinvoinnistaan kannattaa huolehtia, etenkin kiireisen joulun aikaan.

Joulusta saa nauttia, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että laitetaan oma hyvinvointi narikkaan koko kuukaudeksi. Vaikka onkin kaiken maailman pikkujoulujuhlia, glögi-iltoja, joululahjojen hankkimista, niin suosittelen pitämään hyvinvointirutiineista kiinni ja miettimään tarvitseeko kaikkiin menoihin osallistua ja tarvitseeko kaikissa pikkujoulukekkereissä esimerkiksi juoda alkoholia, Hinkkanen muistuttaa.

Alla Hinkkasen listaamat hyvinvoinnin perustukipilarit, joista kannattaa pitää kiinni:

Syö terveellisesti ja säännöllisesti

Pidä kiinni ateriarytmistä eli syö aamupala, lounas, välipala, illallinen ja iltapala. Näin pysyt kylläisenä, etkä sorru niin helposti herkutteluun ja naposteluun. Vaikka illalla olisikin tiedossa pikkujoulujuhlat, niin älä silti jätä aterioita väliin. Kun syöt säännöllisesti etkä mene vatsa tyhjänä juhliin, ateriakoko ja aterian laatu pysyvät helpommin hanskassa myös juhlien aikana. Lisäksi  napostelu ja herkuttelu saattavat jäädä vähemmälle, kun ei ole huutava nälkä. Muista myös aktiivisesti juoda vettä päivän mittaan. Kahdesta kolmeen litraan vettä päivässä on hyvä määrä ja jos treenaat, niin juo enemmän!

Nuku riittävästi

Nuku vähintään 7,5 tuntia yössä. Älä tingi unesta, vaikka on kiire. Kun sinulla on energiaa, niin teet parempia päätöksiä. Lisäksi jaksat paremmin treenata ja ehdit myös palautumaan päivän stressistä.

Liiku

Pidä kiinni liikunnasta myös joulun ja kiireen alla. Vaikka ulkona on pimeää, niin älä skippaa harrastustasi; lähde lenkille, salille, jumppaan äläkä jää sohvalle makaamaan.

Päästä irti stressistä

Älä tee itsellesi turhaa stressiä ja muista pyytää apua! Voisiko jouluaskareet jakaa perheenjäsenten kesken? Onko ihan kaikki välttämätöntä tehdä juuri ennen joulua? Jos on paljon puuhaa, jotk on pakko hoitaa, niin aloita ajoissa. To do -listat saattavat myös toimia hyvänä apuvälineenä, jos on paljon tehtäviä muistettavana.

Ennen kaikkea personal trainer kehottaa pitämään itsestään huolta.

- Hyvinvointiin kannattaa panostaa jatkuvasti, ei muutaman viikon tai kuukauden ajan silloin tällöin.

Lue myös: Juhlapyhien stressi voi viedä tunnelman joulusta - vinkit, joilla helpotat oloa pitkäkestoisesti

Lue myös: Lapsen koskettava kirje joulupukille leviää netissä - toivoo erikoista asiaa

Kilpailut

Uusimmat