Kuva: Fotolia

Kenellä on suurin todennäköisyys elää 90-vuotiaaksi? Tutkijat kertovat

23.01.2019 20:45 - Senni Loikala

Pituudesta ja painosta löytyi yhteys elinajanodotteeseen naisilla. Näin ainakin, jos tuoretta tutkimusta on uskominen.

Pituudesta löytyi yhteys elinajanodotteeseen naisilla, kertovat hollantilaistutkijat. Tulokset saattavat ilahduttaa pitkiä naisia. 175-senttisillä oli 31 prosenttia suurempi todennäköisyys saavuttaa 90 vuoden ikä kuin 160-senttisillä tai sitä lyhyemmillä naisilla.

Tutkijat myöntävät, etteivät he vielä ymmärrä, miksi pitkät naiset saattavat elää pidempään kuin lyhyemmät toverinsa. Syy voi liittyä siihen, että ikääntyessä kehossa tapahtuu suuria muutoksia, joiden seurauksena ihminen saattaa menettää pituuttaan.

- Korkeassa iässä ihmisestä voi tulla hieman lyhyempi, koska rustot nivelten väleissä kuluvat ja osteoporoosi voi johtaa selkärangan lyhentymiseen osteoporoottisten murtumien seurauksena, tutkija Pham Liem kertoo.

Ikääntyessä lihakset voivat myös surkastua ja niiden toiminta saattaa heikentyä. Tätä kutsutaan sarkopeniaksi. Pituuden menetys ja sarkopenia altistavat muille terveysongelmille, jotka voivat vaikuttaa elämän pituuteen.

- He, jotka olivat pidempiä tutkimuksen alkaessa, ovat saattaneet kokea vähemmän kutistumista kuin lyhyemmät naiset, tutkijat pohtivat.

Miehillä pituudesta ei löytynyt samaa yhteyttä elinajanodotteeseen kuin naisilla. Sen sijaan liikunnan määrä oli miehillä ratkaiseva. Miehet, jotka harrastivat yli tunnin liikuntaa päivässä, elivät pisimpään.

Miten tutkimus toteutettiin?

Tutkimukseen osallistui lähes 8000 henkeä. Tutkijat selvittivät, miten pitkiä, minkä painoisia ja kuinka paljon osallistujat harrastivat liikuntaa 20-vuotiaina. Osallistujien terveyttä seurattiin 90-vuotiaaksi asti, elleivät he menehtyneet ennen sitä.

Tutkimukseen osallistuneista naisista 944 saavutti 90 vuoden iän. Tutkijat huomasivat, että he olivat olleet kaksikymppisinä pidempiä ja painoivat vähemmän kuin aiemmin menehtyneet naispuoliset osallistujat.

Tutkimus on julkaistu BMJ Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Lue myös: Miehet kertovat: Yksinkertaiset hetket parisuhteessa, joissa tunnen onnellisuutta

Lue myös: Pituus vaikuttaa seksielämään - katso ketkä ovat tyytyväisimpiä

Lue myös: Miten monta kertaa viikossa pitää treenata saavuttaakseen tuloksia? Asiantuntija kertoo

Lähde: Business Insider Australia

Kilpailut

Uusimmat