Kuva: Shutterstock

Sukupuolitauteja on hoidettu mitä karmeimmilla menetelmillä - potilaita jopa kuoli vahingossa

25.01.2019 12:15 - Katariina Auvinen

Sukupuolitautien hoitaminen helpottui huomattavasti 1947, kun penisiliini keksittiin.

Kukapa pitäisi lääkärille menemisestä, mutta vielä asia voi muuttua vielä kiusallisemmaksi, jos lääkärille pitäisi selittää vaivoja, jotka viittaavat sukupuolitautiin. Lääketiede on kehittynyt huomattavasti vuosikymmenien saatossa sukupuolitautienkin hoitamisen suhteen. Ennen muinoin nimittäin hoitomuodotkin saattoivat olla vaarallisia, tai ainakin nykyisin kummastusta herättäviä.

The Sun -julkaisu oli listannut historialliset hoitomuodot, joita käytettiin hoitamaan sukupuolitauteja. Ihmisiä pakotettiin muun muassa kylpemään ammeessa, joka oli täynnä verta imeviä iilimatoja tai heidän genitaalejaan saatettiin polttaa kuumalla raudalla. 

Noin 1600-1700 -lukujen aikana ranskalaiset lääkärit olivat varmoja siitä, että he löysivät varman hoitokeinon tippuriin. Tippuri aiheuttaa naisilla muun muassa epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa. Miehillä oireina on usein virtsaputkesta valunut märkä. Lääkärit olivat vakuuttuneita, että märän saisi valutettua ulos, jos peräaukkoa hakkaisi kirjalla. 

Antiikin roomalaiset uskoivat, että genitaalialueen herpeksestä tai kondyloomasta pääsee eroon, jos polttaa syyliä sekä rakkuloita kuumalla raudalla. 

Kreikkalainen lääkäri uskoi, että miehillä tippuri johtui siitä, että siemenneste on patoutunut miesten sisälle. Lääkäri määräsi hoitokeinoksi lyijypainoja, joita miesten piti sitoa kehoihinsa kiinni. 

1900-luvun alkupuolella Euroopassa alkoi levitä kuppa, joka aiheuttaa muun muassa kivuttomia haavaumia alapäähän. Kupan hoitokeino oli hengenvaarallinen, koska sen uskottiin häviävän levittämällä vaarallista lyijyä alapäähän. 

Italialainen lääkäri oli sitä mieltä, että seksi neitsyeiden kanssa on oiva parannuskeino sukupuolitauteihin. Samainen italialainen lääkäri keksi 1200-luvulla, että iilimatojen kanssa kylpeminen auttaa poistamaan verestä taudinaiheuttajat. 

1860-luvulta lähtien levisi myös vaarallinen hoitokeino, kun ylemmän luokan ihmiset halusivat hoitaa sukupuolitautejaan. Lääkäri valmisti lyijystä tai hopeanitraatista haudoksen, jonka höyryä piti hengittää. Valitettavasti myrkyllisyytensä vuoksi lääkärit monesti tappoivat vahingossa potilaansa. 

1940-luvun loppupuolella penisiliinin keksiminen helpotti sukupuolitautien hoitoa huomattavasti. Tosin asenteet siitä, että sukupuolitaudit olivat naisten syytä, istuivat tiukassa vielä pitkään. 

Lue myös: Muista käyttää kondomia! IL: Suomeen rantautui kokonaan uusi, vaarallinen sukupuolitauti

Lue myös: Omituinen ihottuma, kivuttomat haavaumat - sukupuolitauti voi oirehtia salakavalasti

Lähde: The Sun 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat