Kuva: Shutterstock

Katse suuhun! Ikenesi kertovat terveydestäsi enemmän kuin arvaatkaan

31.01.2019 21:45 - Katariina Auvinen

Moni suomalainen kärsii ientulehduksesta.

Hampaasi voivat hohtaa valkoisena, mutta miltä ikenesi näyttävät? Ne nimittäin kertovat terveydestäsi yllättävän paljon kuten sen, harjaatko liian kovaa tai kärsitkö ientulehduksesta. Ikenien pitäisi olla kauniin vaaleanpunaiset, mutta jos huomaat hampaiden ja ienten välissä punotusta, kannattaa suunnata hammaslääkärille. 

Ientulehdus on varsin yleinen vaiva, joka aiheutuu bakteeriplakin kertymisestä hammasväleihin sekä hampaiden ylärajaan. Punoituksen lisäksi selkeä merkki on se, että ikenestä vuotaa verta joko hampaita harjatessa tai hammaslangalla lankaamalla. 

Hammaslääkäriliiton suosituksen mukaan hampaat tulisi harjata huolellisesti kahdesti päivässä sekä hammasvälit puhdistaa joko langan tai harjan avulla. Liitto suosittelee myös, että jos huomaat ientulehduksen merkkejä, sinun pitäisi puhdistaa hampaita entistä huolellisemmin muutaman päivän ajan. 

Jos sinulle on muodostunut hammaskiveä, kannattaa käydä hammaslääkärille poistamassa se. 

Ienten ja suun terveydestä kannattaa pitää huolta, koska suun terveyden on todettu vaikuttavan koko kehoon. Tulehtuneiden ienten kautta suun bakteereja pääsee verenkiertoon, jotka voivat altistaa vakavillekin infektioille. 

Pahimmillaan tilanne voi johtaa esimerkiksi verenmyrkytyksen, sydämen sisäkalvon tulehdukseen, nikamatulehdukseen tai aiheuttaa paiseita muualla elimistössä, kuten aivoissa, keuhkoissa, vatsaontelossa ja maksassa. Näin vakavat tapaukset ovat onneksi harvinaisia.

Lue myös: Näetkö jatkuvasti unia irtoavista hampaista? Asiantuntijat paljastavat, mitä se kertoo elämästäsi

Lue myös: 5 yllättävää ruoka-ainetta, jotka saavat hampaasi kellastumaan - löytyvätkö ruokavaliostasi?

Lähde: Mirror & Hammaslääkäriliitto 

Kilpailut

Uusimmat