Kuva: Shutterstock

Naiset paljastavat, miltä sydänkohtaus tuntui - Molly oli vain 21-vuotias kohtauksen iskiessä

08.02.2019 18:15 - Katariina Auvinen

Monelle uupumus oli merkki, että kaikki ei ole kunnossa.

Ikä, ylipaino, tupakointi ja diabetes voivat altistaa sydänkohtaukselle. Sydänkohtausta edeltävinä päivinä ihminen voi tuntea itsensä selittämättömän uupuneeksi sekä rasittuneeksi. Jos epäilet sydänkohtausta, ei kannata jäädä jahkailemaan vaan soittaa ambulanssi. 

Neljä naista jakoi oman tarinansa Women´s Health -julkaisulle, jossa he kertoivat tasan tarkkaan siitä, miltä heidän kokemansa sydänkohtaus tuntui. 

Tara Robinson, 45, sai sydänkohtauksen viisi vuotta sitten, tai oikeastaan kolme lyhyen ajan sisällä.

- Sain itse asiassa kolme sydänkohtausta kolmessa päivässä. Viimeisin kohtaus oli niin vakava, että sydämeni pysähtyi täysin ja oli ihme, että lääkärit saivat minut elvytettyä, Robinson kertoo. 

Naisen mukaan hänellä oli ollut tuntemuksia, kuten vasemman käden tunnottomuutta ja väsymystä jo edellisenä vuonna ennen kohtausta. Kun kohtaus oli päällä, naisesta tuntui, että hänen kurkkuunsa oli jumittunut pilleri. 

- Minulla oli kurkussa palanen ja sen lisäksi koin pahoinvointia, kuumia aaltoja, voimattomuutta ja uupumusta, Robinson kertoo. 

Nainen päätti uudistaa kokonaan elämäntyylinsä ja rauhoittaa elämäänsä, jottei stressi rasittaisi häntä niin paljon. 

"Minusta tuntui, kuin minua närästäisi"

Shannon Schleicher, 39, työskentelee personal trainerina. Hän oli juuri lopettanut ryhmätunnin vetämisen, kun hänen olonsa huononi. 

- Tunsin valtavaa kipua rinnassani, mutta oletin sen johtuvan vain närästyksestä. Kun lähdin kävelemään rappusia ylös, tunsin yhtäkkiä valtavaa uupumusta. En uskonut selviämäni loppupäivästä. Vain vähän myöhemmin aloin hikoilemaan, tunsin kuumia aaltoja, käteni tärisivät ja minulla oli huono olo, hän kertoo. 

Nainen itse ei uskonut minkään olevan vialla, mutta hänen työtoverinsa tiesi paremmin ja soitti ambulanssin. Ambulanssissa diagnoosi varmistui ja Schleicher kuuli kärsivänsä sydänkohtauksesta. Naisen sydänkohtauksen aiheutti veritulppa. 

Uupumus on monen oire 

Kuvittele kiipeäväsi Mount Everestille silloin, kun kävelet tasaisella alustalla. Näin Mika Leahista tuntui, kun hän sai sydänkohtauksen. Hän on nykyisin 41-vuotias, mutta kohtauksen sattuessa nainen oli täyttänyt 33. 

- Olimme lähdössä ystäväni kanssa kävelylle, kun parkkipaikalla minusta tuntui jo todella uupuneelta. Hengästyin todella paljon ja kipu vyöryi vasempaan käteeni, Leah kertoo. 

Ystävä huolestui naisen tilanteesta ja kutsui ambulanssin paikalle, vaikka Leah vakuutti tälle olevansa täysin kunnossa. Sairaalassa selvisi, että Leahin sydämessä oli iso tukos. 

- Tuon päivän jälkeen minun on pitänyt käydä viidessä leikkauksessa ja noudatan todella tarkkaa kasvisruokavaliota, jossa ei ole paljonkaan rasvaa, Leah kertoo. 

Molly istui asunnossaan kämppistensä kanssa 

Molly Schroeder, 28, oli 21-vuotias kun hän sai sydänkohtauksen. Nainen opiskeli ja oli vuokra-asunnossaan viettämässä aikaa kämppäkavereidensa kanssa. 

- Valmistauduin jalkapalloharjoituksiin, kun tunsin olotilani muuttuvan. Oletin sen johtuvan ahdistuksesta, koska äitini oli kuollut vain kuusi viikkoa aiemmin. Joka kerta kun hengitin sisään, tunsin kipua ja samalla tavalla, kun hengitin ulos, Schroeder kertoo. 

Kipu paheni ja naisesta tuntui samalta, kun joku olisi puukottanut häntä sydämeen. 

- Oudoin oire oli se, että molemmat ranteeni puutuivat aivan täysin. Vaikka pyrin lepäämään, olotila ei mennyt ohitse, joten minun oli pakko mennä sairaalaan, jossa selvisi, että kärsin sydänkohtauksesta, Schroeder kertoo. 

Naisella on kaksi sääntöä, joita hänen pitää noudattaa loppuelämänsä ajan. 

- En saa pelata jalkapalloa tai muita fyysisiä lajeja, jotten saa veritulppia lisää. Sen lisäksi en saa urheilla maksimisuorituskyvylläni, Schroeder kertoo. 

Lue myös: Tutkijoiden raju väite: Flunssaa ja vilustumista seuraa vakava terveysriski 7 päivän ajan!

Lue myös: Suosittua särkylääkettä ei saisi käyttää viikkoa putkeen - sisältää pelottavan terveysriskin

Lähde: Women´s Health 

Kilpailut

Uusimmat