Kuva: Shutterstock

Kipu, runsas vuoto, epäsäännöllisyys - 4 kuukautisvaivaa ja mistä ne kertovat

23.03.2019 23:15 - Karoliina Kotala

Moni nainen tietää, että kuukautiset voivat toisinaan aiheuttaa melkoista päänvaivaa.

Kuukautiset ovat jokakuukautinen, tuttu juttu lähes jokaiselle naiselle maailmassa. Niihin liittyy kuitenkin paljon kysymyksiä sekä eroavaisuuksia, yksilöstä riippuen. Kuukautisvuoto voikin paitsi naisesta, niin myös kuukaudesta riippuen vaihdella määrältään ja koostumukseltaan eikä se välttämättä vielä kerro mistään ongelmasta. Alla neljä kuukautisvaivaa ja lääkärin tulkinta siitä, mistä kyseiset vaivat kertovat:

Kuukautisvuoto on todella runsasta

Jos kuukautisvuoto on todella runsasta, on syytä tarkistuttaa asia lääkärillä. Runsaalla vuodolla tarkoitetaan vuotoa, jonka vuoksi kuukautisside täytyy vaihtaa kahden tunnin välein tai vuoto tulee useasti housujen läpi tai sotkee yöllä petivaatteet. On myös syytä tarkkailla, sisältääkö vuoto hyytymiä. Etenkin kolikkoa suuremmat hyytymät ovat syy käydä lääkärillä. Tutkimuksen mukaan puolella erittäin runsaasta kuukautisista kärsivistä naisista runsaalle vuodolle ei löydy syytä, mutta tietyt sairaudet on syytä sulkea pois.

Kuukautiset ovat erittäin kivuliaat

Jos kuukautiskipu on niin kovaa, että se saa sinut käpertymään kasaan tai et pääse ylös sängystä, kannattaa asia tarkastaa lääkärillä. Hyvä syy kivun selvittämiselle on myös, jos joudut jäämään pois töistä kipujen vuoksi tai nauttimaan jatkuvasti kipulääkkeitä.

Vuoto on epäsäännöllistä

Jos vuodat verta kuukautisten välillä toistuvasti, kannattaa siinäkin tapauksessa varata aika lääkärille. Etenkin jos vuotoa tulee seksin jälkeen voi se kertoa ongelmasta kohdunkaulalla tai olla merkki sukupuolitaudista.

Kuukautisia ei tule

Jos raskaus ei ole vaihtoehto kuukautisten poisjäämiselle, voi ilmiölle olla montakin eri syytä. Muun muassa nopea laihtuminen, stressi, kova treenaaminen ja tietyt lääkkeet voivat saada kuukautiset loppumaan. Jokaisen naisen olisikin hyvä seurata oman kuukautisvuodon säännöllisyttä ja tulla sen kanssa tutuksi. Jos säännöllisyydessä on muutoksia, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Miehen uhkarohkea vertaus kuukautiskipuihin sai somen sekaisin - naiset eivät jääneet sanattomiksi

Kilpailut

Uusimmat