Kuva: Shutterstock

Ajeletko alapään karvoituksen kokonaan pois, vai jätäkö osan? Tavalla vaikutusta ulkosynnyttimiin

13.05.2019 15:15 - Senni Loikala

Myös tiukkojen housujen käyttäminen usein ja säännöllisesti voi heikentää alapään terveyttä, todetaan tutkimuksessa.

Bostonin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan alapään koko karvoituksen ajeleminen säännöllisesti lisää riskiä vulvodynialle. Kyse on oireyhtymästä, joka aiheuttaa kipua ja kirvelyä ulkosynnyttimille. Ikäviä tuntemuksia ei aiheuta mikään sairaus, ja ulkosynnyttimien alue näyttää ulkoisesti terveeltä.

Tutkimuksesta selvisi myös, että kireiden housujen käyttäminen usein ja säännöllisesti lisää riskiä erilaisille emättimen tulehduksille, kuten bakteerivaginoosille ja hiivatulehdukselle. Daily Mail -lehden mukaan näillä on yhteys vulvodyniaan.

- Tiukkojen housujen käyttäminen voi edistää sellaisia olosuhteita, joissa esimerkiksi virtsatietulehdus saa herkästi alkunsa. Virtsatietulehduksella on todettu olevan yhteys kipuun ulkosynnyttimillä, tutkija Bernard Harlow toteaa.

Tutkimus on julkaistu Journal of Lower Genital Tract Disease -lehdessä.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui 434 naista, jotka olivat iältään 18-40-vuotiaita. Osallistujat vastasivat kysymyksiin koskien heidän pukeutumis- ja karvojenajelutottumuksiaan.

Noin puolet osallistujista kärsi kivusta ulkosynnyttimillä. Naiset, jotka ajelivat säännöllisesti alapään karvoituksensa kokonaan pois, kärsivät 74 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä vulvodyniasta kuin he, jotka vain siistivät alapäänsä karvoitusta. Naiset, jotka ajelivat alapäänsä karvoituksen kokonaan pois vähintään kerran viikossa, olivat lähes kaksi kertaa alttiimpia ulkosynnytinten kivuille kuin he, jotka ajelivat bikinirajansa enintään kerran kuussa.

Naisilla, jotka käyttävät kireitä farkkuja tai muita kireitä housuja vähintään neljänä päivänä viikossa, saattaa tutkimuksen mukaan olla jopa puolet muita suurempi riski kärsiä vulvodyniasta.

Lue myös: Vältä haavat ja sisäänpäin kasvaneet karvat helposti – yleiset sheivausmokat koottiin yhteen

Lue myös: Ajoitko karvat ja sait tilalle punaisia pilkkuja? Nerokas keino estää niiden syntymisen

Lue myös: Tiesitkö, että sheivaamiseen on olemassa otollinen aika?

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat