Kuva: Shutterstock

Miksi muisti on alkanut pätkiä yhtäkkiä? 4 arkipäiväistä selitystä ongelman taustalla

07.07.2019 19:15 - Emmi Moilanen

Jos yrität suorittaa useita asioita arjessasi jatkuvasti yhtä aikaa, saatat huomata, että myös muistisi on alkanut viime aikoina pätkiä.

On todennäköistä, että väsyneenä ja univajeen ollessa pahimmillaan vireystason lisäksi myös muistin toiminta laskee. Jos kuitenkin tiedät, että väsymys ei ole syyllinen pätkivän muistisi taustalla, arjestasi saattaa löytyä muita tekijöitä, jotka ovat yllättävä syyllinen ongelmaan.

Bustle-sivusto listasi arkipäiväiset syyt, jotka saattavat heikentää muistin toimintaa. Jos ongelmat kuitenkin jatkuvat pitkään, eikä vaiva selity esimerkiksi stressillä, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

1. Stressi

- Stressi vaikuttaa usein ensin keskittymis- ja huomiokykyysi, neurologian asiantuntija Douglas Scharre toteaa.

Tämä kuitenkin voi johtaa ennen pitkää myös muistin pätkimiseen.

- Stressaantuneena mieli harhailee kaikenlaisissa asioissa ja huolissa, ja jos et keskity askareisiisi, saatat unohdella niitä myöhemmin, Scharre selittää.

2. Suoritat arjessasi useita asioita yhtä aikaa

Muistin pätkiminen voi johtua myös elämäntilanteesta, jossa yrität suoriutua monesta asiasta yhtä aikaa.

Vuonna 2017 Timesissa julkaistu artikkeli tiesi kertoa, että vain 2,5 prosenttia ihmisistä todella pystyvät tehokkaaseen ”multitaskingiin,” eli usean asian samanaikaiseen hoitamiseen.

3. Masennus ja muut terveysongelmat

- Mikä tahansa seikka, joka vaikuttaa aivoihin, voi vaikuttaa myös muistin toimintaan. Trauma, masennus, uniongelmat, uniapnea, kilpirauhasongelmat… Scharre listaa.

4. Raskaus

Tutkimukset eivät ole vielä täysin osoittaneet, mistä raskauden aikaiset muistiongelmat todella juontuvat, mutta useat naiset kertovat kokeneensa raskauden aikana myös unohtelua.

Useat tutkijat ovat sitä mieltä, että muistin heikkeneminen raskausaikana johtuu hormonaalisista muutoksista sekä mahdollisesta univajeesta.

Lue myös: Monet huonontavat muistiaan tietämättään arkisilla asioilla - syyllistytkö?

Lue myös: Seksin harrastaminen vaikuttaa aivoihin monin tavoin - edistää muun muassa muistin toimintaa

Lue myös: Karista stressi ja keskittymisvaikeudet joogalla: Jo 6 yksinkertaista liikettä riittää

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat