Kuva: Shutterstock

Lisää hyvinvointiasi pienillä muutoksilla - teot, jotka vievät aikaa alle minuutin

28.08.2020 21:15 - Emmi Moilanen

Jo pienet muutokset hellivät kehoa ja mieltä.

Omasta terveydestä huolehtiminen on palvelus itselle, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Jo pienillä arkisilla muutoksilla teet hyvää niin kehollesi kuin mielellesikin. Prevention-sivusto kokosi tekoja, jotka kannattaa ottaa osaksi omaa arkea jo tänään.

Kokosimme parhaimmat vinkit alle.

1. Juo lasillinen vettä ennen aamukahvia

- Eikä vain siksi, että keho kaipaa nesteytystä yön jäljiltä. Vesilasillinen ennen kahvia virkistää aivojen, munuaisten ja vatsan toimintaa nopeammin. Olet virkeämpi ja heräät nopeammin tällä niksillä, lääkäri Will Bulsiewicz listaa.

2. Kyykkää hetki

Personal trainer Alex Robles listasi hyödyt, jotka saat jo minuutin aikana kyykkyjä tehdessäsi. Vastukseksi tähän riittää kehonpainosi.

- Kyykyt vahvistavat jalkoja ja lantion aluetta, polvia sekä selkärangan liikkuvuutta. Ne tehostavat myös verenkiertoa koko vartalossasi, hän aloittaa.

- Jos olet aloittelija, kokeile ensin tehdä 25 kyykkyä minuutissa. Voit ottaa myös tukea tuolin selkänojasta, hän jatkaa.

Jos haluat haastaa itseäsi, kokeile voimaa ja liikkuvuutta kehittävää kyykkyliikettä.

3. Himmennä valaistusta iltaisin

- Tämä yksinkertainen tapa edesauttaa melatoniinin tuotantoa, joka puolestaan auttaa meitä nukahtamaan, Winter muistuttaa.

4. Kuivaa kädet pesun jälkeen kunnolla

Tiedetään, että käsiä tulisi pestä saippualla vähintään 20 sekunnin ajan, jotta bakteerit kuolevat. Preventionin artikkelissa muistutetaan myös käsien huolellisen kuivaamisen tärkeydestä, ja kuivaamiseen tulisikin käyttää toiset 20 sekuntia. Kosteat kädet ovat nimittäin alttiimpia keräämään bakteereja.

5. Hengitä syvään

- Hengitä kaksi tai kolme kertaa syvään keskittyneesti. Ajattele kolmea asiaa, jotka ovat tällä hetkellä hyvin tai seikkoja, joita odotat lähitulevaisuudelta. Kirjoita asiat ylös, tutkija Glenn R. Fox ohjeistaa.

Tämänkaltainen harjoitus laskee sykettä ja verenpainetta, sekä kohottaa mielialaa.

6. Suorista ryhtisi ja lievitä selkäkipuja

Etenkin pitkien työpäivien aikana ryhtiä tulisi muistaa korjata säännöllisesti. Ortopedi Neel Anand vinkkaa niksistä, jossa hartiat pyöräytetään taakse ja lapoja puristetaan yhteen viiden sekunnin ajan.

- Toista tätä kolmesta neljään kertaa päivässä, Anand neuvoo.

Lisää vinkkejä voit lukea täältä.

Lue myös: Kuinka kasvomaskia käytetään oikein? THL julkaisi asiasta tärkeän videon

Lue myös: Käytkö suihkussa päivittäin? Ei kannattaisi

Lue myös: Hälyttävä tulos - pitkäaikainen stressi voi haurastuttaa luita

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat