Kuva: Shutterstock

Miksi syömisen jälkeen väsyttää? 3 yleistä syytä, jotka saattavat olla osa arkeasi

21.01.2021 18:15 - Emmi Moilanen

Syy väsymykselle voi löytyä niin ruoka-aineista kuin elämäntavoistakin.

Ruokailun jälkeinen väsymys on usealle tuttu olotila, jolloin lounaan jälkeiset päiväunet alkavat tuntua erittäin houkuttelevalta ajatukselta. Pure Wow -sivusto kokosi yhteen yleisimmät syyt, miksi syömisen jälkeen saattaa väsyttää ja kuinka ongelmaa voi ehkäistä omassa arjessaan.

1. Ruuat, joita syöt, tekevät sinut väsyneeksi

On totta, että esimerkiksi kofeiini piristää ja jotkin ruuat taas puolestaan voivat saada olosi väsyneeksi. Erityisesti tryptofaani nimistä aminohappoa sisältävät ruoka-aineet saattavat tehdä sen, että tunnet itsesi aterian jälkeen väsähtäneeksi. Pure Wow:n artikkelissa selvennetään tryptofaanin olevan yhteydessä kehon runsaampaan serotoniinin tuotantoon, joka puolestaan voi aiheuttaa väsynyttä oloa.

Useat proteiinirikkaat ruoka-aineet sisältävät paljon tryptofaania, kuten soija, kananmunat, juustot, tofu ja kala.

2. Et nuku tarpeeksi

Syy aterioiden jälkeiseen voimakkaaseen väsymykseen voi löytyä yksinkertaisesti myös siitä, että et nuku öisin riittävästi. Tällöin olo on nuutunut niin ennen kuin jälkeenkin syömisen, ja ongelmaa kannattaa ryhtyä korjaamaan esimerkiksi unirytmin säännöllistämisellä.

3. Liikut vähän

Säännöllinen liikunta, vaikka vain lyhyet kävelylenkit, auttaa pitämään vireystilaa yllä läpi päivän. Jos vietät kaiken ajan istuen aloillasi, olosi on todennäköisemmin vetämätön niin ennen kuin jälkeenkin ruokailun. Aterian jälkeistä väsymystä voikin kokeilla ehkäistä säännöllisellä liikunnalla, jolloin lounastuntiin voi yhdistää vaikkapa lyhyen ulkoiluhetken.

Lue myös: Eikö ruoka maistu hyvälle? Syö se seisten

Lue myös: Viisi ruoka-ainetta, jotka saavat ihosi hehkumaan - kuuluvatko jo ruokavalioosi?

Lue myös: Parasta ennen -päiväys tuottaa hankaluuksia puolelle suomalaisista - tunnetko sinä säännön?

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat