Kuva: Shutterstock

Millainen venyttely kannattaa ennen treeniä? Personal trainer kumoaa yleisen lämmittelymyytin

28.03.2021 12:15 - Emmi Moilanen

Pitkät ja staattiset venytykset kannattaa jättää vasta treenin jälkeen tehtäväksi.

Ennen urheilusuoritusta on tärkeää lämmitellä keho huolellisesti. Useat muistavat esimerkiksi koulun liikuntatunneilta, kuinka lämmittelyosuuteen kuuluivat myös venytykset, joissa samassa asennossa saatettiin pysyä pitkäänkin.

Nyt personal trainer Kate Ligner kuitenkin kumoaa myytin, jonka mukaan ennen urheilusuoritusta olisi aina venyteltävä pitkään ja hartaasti. Tämä käy ilmi Popsugar-sivuston tekemästä haastattelusta.

- Et valmistaudu liikkeeseen pysymällä paikoillasi, jollaista staattinen venyttely on; menet asentoon ja pysyt siinä, Ligner huomauttaa.

Saattisten venytysten sijaan esimerkiksi raskaaseen aerobiseen suoritukseen, kuten juoksulenkkiin, on hyvä lämmitellä keho reippaan kävelyn avulla – tällöin saat sykkeesi jo etukäteen kohoamaan hieman. Jos puolestaan olet suuntaan kuntosalille, tee kevyitä liikkeitä, jotka saavat lihaksesi lämpenemään.

Esimerkiksi jalkatreenipäivinä Ligner ohjeistaa asiakkaitaan lämmittelemään kyykkyjen avulla. Myös kevyt hölkkä on erinomainen tapa lämmitellä kroppaa lihaskuntotreeniä varten.

Millaiset venytykset sitten hyödyttävät osana lämmittelyä?

Venyttely on hyvä lisä alkulämmittelyyn. Popsugarin artikkelissa kuitenkin painotetaan, että venyttelyn intensiteetillä on väliä.

Parhaiten kehoa lämmittävätkin dynaamiset venytykset, jotka ovat staattisia venytyksiä lyhytkestoisempia ja joiden aikana pidät myös koko ajan pientä liikettä yllä.

Ligner kehottaakin säästämään staattiset venytykset treenin loppuun.

- Ne kehittävät venyvyyttä ja liikkuvuutta yleisesti. Näihin asioihin on hyvä keskittyä silloin, kun kroppa on jo lämmin, ja ylivenytyksen aiheuttama loukkaantumisriski on matalampi.

Lue myös: Treenaa koko kroppa vain 20 minuutissa - kehonpainoharjoitus, joka onnistuu vaikka kotona

Lue myös: Milloin treeni rasittaa kehoa enemmän kuin pitäisi? Hälytysmerkit, jotka jokaisen tulisi tunnistaa

Lue myös: 3 tehokkaaksi todistettua keinoa nostaa mielialaa - ota kokeiluun

Juttu on julkaistu alun perin 14.11.2019.

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat