Kuva: Shutterstock

Milloin treeni rasittaa kehoa enemmän kuin pitäisi? Hälytysmerkit, jotka jokaisen tulisi tunnistaa

01.06.2019 15:15 - Emmi Moilanen

Vastustuskyvyn heikentyminen on yksi isoimmista hälytysmerkeistä joka voi paljastaa sen, että treenaat liian kovaa.

Säännöllinen liikunta tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Joskus treenaaminen voi kuitenkin mennä yli, jolloin treeni ei enää kehitä sinua tai liikunnasta katoaa ilo täysin.

Elite Daily -sivusto haastatteli ammattilaisia, jotka kertovat, millaisista seikoista tiedät treenin kuormittavan sinua liikaa.

1. Välitön kipu treenin jälkeen

Treenikivun ja urheilun aiheuttaman lihassäryn tulisi ilmestyä noin 24-48 tunnin kuluessa treenin lopettamisesta. Hyvinvoinnin asiantuntija Lindsay McGraw muistuttaa, että saatat kuormittaa kehoasi liikunnalla liikaa, jos kroppaasi kolottaa merkittävästi jo välittömästi treenin jälkeen.

2. Kuntosi loppuu jo ennen treenin puoliväliä

Jotta kunto kohoaa, omalta mukavuusalueeltaan täytyy poistua säännöllisesti. Hyvä merkki ei kuitenkaan ole se, että olet jo täysin uuvuksissa pian treenin aloitettuasi.

3. Treenaat vain tiettyjä lihasryhmiä

Vaikka olisitkin löytänyt omat suosikkisi kuntosalilaitteiden joukosta, muista, että koko kehoa on tärkeä treenata sekä kuormittaa tasapuolisesti. Tämä hidastaa ennen pitkää myös lihasten palautumista ja niiden kasvua.

4. Huomaat, että palaudut treenistä aiempaa hitaammin

Vaikka olisit hurahtanut liikuntaan ja treenaamiseen, lepopäivien merkitystä ei tule vähätellä.

- Jos treenaat jatkuvasti liian kovaa, palautuminen hidastuu ja lihakset voivat olla kipeät useiden päivien ajan ja keho tuntuu voimattomalta, McGraw muistuttaa.

5. Vastustuskykysi on heikentynyt

On mahdollista, että treenit ja ruokavalio eivät ole tasapainossa, jos koet vastustuskykysi heikentyneen. Kuormittavia treenejä suorittaessa monipuolisesta ruokavaliosta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää.

- Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän tarvitset proteiinia palautuakseen treenistä, Bowling aloittaa.

- Aktiivisuustasosi kasvaessa kehosi ei enää selviä minimimäärällä tiettyjä ravintoaineita. Jos näin käy, vastustuskykysi laskee ja olet alttiimpi erilaisille sairauksille sekä tulehduksille, hän jatkaa.

Elite Dailyn artikkelissa muistutetaan myös, että treenien jälkeinen ainainen nälkäkiukku voi olla merkki siitä, että ruokavaliosi ei ole kunnossa suhteessa liikunnan määrään ja sen kuormittavuuteen.

Lue myös: Pientä flunssaa, mutta et osaa päättää, voitko treenata vai et - yksinkertainen sääntö auttaa sinua

Lue myös: Lievitä stressiä tehokkaasti ja lisää treenitehoja - 5 syytä, miksi venyttely todellakin kannattaa

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat