Kuva: Shutterstock

Yllättävä vessaongelma voi olla merkki alkavasta dementiasta, sanovat tutkijat

06.03.2022 14:15 - Riia Frost

Paris Brain Instituten tutkimuksessa tutkittiin yli 20 000 brittiläistä Alzheimeria potevaa henkilöä ja noin 19 000 ranskalaista potilasta. Alzheimer on yleisin dementian muoto.

Dementiasta eli muistihäiriön oireyhtymästä on varoiteltu useampaan otteeseen eri medioissa. The Sun -julkaisussa asiantuntijat kertovat huomanneensa tuoreissa tutkimuksissaan yleisen vessaongelman olevan mahdollinen käyntikortti dementian aikaiseen diagnoosiin.

Paris Brain Instituten tutkimusten mukaan ummetus voi olla varhainen varoitusmerkki alkavasta dementiasta. Kyseinen tutkimus on ensimmäinen, joka on löytänyt yhteyden dementian ja ummetuksen välillä. Tutkimuksessa tutkittiin yli 20 000:tä brittiläistä Alzheimeria potevaa henkilöä ja noin 19 000:ää ranskalaista potilasta.

Tutkijoiden mukaan yhteys näiden kahden sairauden välillä tuli ilmeiseksi seitsemän vuotta sen jälkeen, kun henkilöillä oli diagnosoitu dementian yleisin muoto, Alzheimerin tauti. 

Asiantuntijat kuitenkin painottavat, että henkilön sairastaessa ummetusta elämänsä aikaisemmassa vaiheessa, ei automaattisesti takaa Alzheimeriin sairastumista. Ummetus on vain yksi kymmenestä oireista, jotka tutkijat havaitsivat esiintyvän ihmisillä, joilla on diagnosoitu Alzheimer.

Ummetus on myös yleinen ongelma Suomessa. (kuva: Shutterstock)

10 oiretta, jotka voivat tutkijoiden mukaan mahdollisesti ennustaa Alzheimerin riskiä

Vakava Masennus

Ahdistuneisuus

Ummetus

Epätavallinen painonpudotus

Vakava stressi

Univaikeudet

Kuulon menetys

Niveltulehduksen tyyppi, jota kutsutaan kohdunkaulan spondyloosiksi

Kaatumiset

Väsymys

Tutkimuksen ensimmäinen laatija tohtori Thomas Nedelec selittää, että tutkimuksen tulokset antavat mahdollisuuden tarkastella Alzheimerin taudin riskitekijöitä ja niiden ehkäisyä.

- Herää kuitenkin kysymys, että ovatko toteamamme terveysongelmat riskitekijöitä, oireita vai pelkästään taudin varoitusmerkkejä, Nedelec pohtii.

Lyhyt infopaketti ummetuksesta ja dementiasta

(kuva: Shutterstock)

Terveyskirjaston mukaan ummetuksessa ulostaminen on vaikeampaa ja suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Ummetuksen tavallisimpia syitä ovat liikunnan puute ja elämäntavat, kuten riittämätön ravintokuitujen ja nesteiden saanti. Ummetusta esiintyy Suomessa noin 8-26 prosentilla terveistä aikuisista ja se on yleistä enemmän naisten keskuudessa. Vaiva kuitenkin yleistyy iän myötä ja jopa 80 prosenttia vähän liikkuvista vanhuksista kärsii ummetuksesta.

Dementia taas on Muistiliiton mukaan oireyhtymä, johon liittyy muistihäiriöiden lisäksi muun muassa kielellistä häiriötä, kätevyyden ja monimutkaisten älyllisten toimintojen heikkenemistä sekä asioiden tunnistamisen vaikeutta. Useimmilla dementikoilla ilmenee oireyhtymän aikana myös muutoksia käyttäytymisessä ja tunteiden ilmaisussa. 

Lue myös: Ensin iski pandemia ja nyt Ukrainan sota - asiantuntijat kertovat, miten käsitellä stressaavia uutisia

Lue myös: Heräiletkö jatkuvasti keskellä yötä? Ilmiön takana voi piillä monta syytä

Lähteet: The Sun, Muistiliitto, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat