Kuva: Shutterstock

Kannattaako syödä ennen vai vasta jälkeen treenin? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

16.06.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Säännöllinen ruokailu on merkittävässä osassa tuloksia tavoitellessa.

Tavoitteellisesti treenaavilla myös ruokailu on vähintään yhtä suuressa roolissa kuin itse urheilusuoritus. Ikuisuuskysymys onkin, kannaattako syödä ennen vai vasta jälkeen treenin. Perusteluja löytyy molemmille, ennen treeniä syöty ruoka toisi energiaa treenaamiseen, mutta toisaalta liian täydellä vatsalla liikkuminen saattaa tuntua epämiellyttävältä ja ateriointi vasta jälkikäteen auttaisi tankkaamaan kovan kulutuksen jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan molemmat ovatkin tarpeellisia.

Ennen treeniä syöminen

Se mitä syöt ennen treeniä toimii polttoaineenasi treenin aikana. Jos ruokailusta ennen treeniä on ehtinyt vierähtää useita tunteja, keho menee ikään kuin paastotilaan etkä saa treenistä irti niin paljon kuin voisit. Treeni saattaa myös tuntua raskaammalta tai herkemmin uuvuttavalta.

Ennen treeniä olisikin hyvä syödä edes jokin pieni välipala, jonka ajoittaa puolesta tunnista kahteen tuntia ennen urheilua. Mitä rankemman treenin suunnittelee tekevänsä, sitä enemmän kannattaa jättää aikaa ruualle sulaa.

Ihan mitä tahansa ei kuitenkaan kannata mennä ennen urheilusuoritusta syömään. Jotta jaksat edelleen suoriutua treenistä, kannattaa pitää ateria melko kevyenä ja koostaa se esimerkiksi kasvispainotteisesti. Lisäämällä ateriaan nopeasti sulavien kasvisten lisäksi hitaasti imeytyviä kuituja kuten esimerkiksi puuroa jaksat treenata pitkään.

Treenin jälkeen tankkaaminen

Treenin jälkeen syöminen on tärkeä osa kehon palautumista rasituksesta. Urheilun jälkeen syötävällä aterialla on syytä kiinnittää huomiota myös riittävään proteiinin osuuteen ateriasta, mikäli mielii saavuttaa treenillänsä myös tuloksia.

Urheilun jälkeenkin saattaa kuitenkin olla hyödyllistä odottaa hetki ennen kuin ryhtyy tankkaamaan. Rankan treenin aikana ruuansulatusjärjestelmä saattaa hetkellisesti jopa hidastua, koska keho luulee olevansa rasittavassa stressitilanteessa. Siksi ruoka saattaakin maistua paremmin vasta tovin kuluttua, kun adrenaliiniryöppy on jo ehtinyt tasaantua.

Lue myös: Urheilu ei tuota tulosta, jos et saa tarpeeksi ravintoa - merkit, joista tunnistat syötkö riittävästi

Lue myös: Tiedätkö millainen liikunta parantaa unenlaatua eniten? Lajeissa selkeä ero

Lue myös: Miksi on koko ajan nälkä? 11 syytä, jotka kannattaa tarkistaa

Lue myös: 8 hälytysmerkkiä, joista tiedät, että treenaat liian kovaa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat