Kuva: Shutterstock

10 syytä, miksi aamukävelyiden aloittaminen kannattaa

16.07.2022 12:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Aamulenkki on aktiivinen aloitus päivälle.

Kuntosalitreeni tai intensiivinen juoksulenkki eivät varmasti ole monen mielessä ensimmäisenä, kun aamulla herää. Päivän aloittaminen rennolla kävelyllä voikin olla mieluisampi liikuntavaihtoehto kuin vaikka kuntosaliharjoittelu, ja sillä on myös useita positiivisia terveysvaikutuksia. Kävelylle voi lähteä muuten vain herättyään tai se voi olla osa koulu- tai työmatkaa. 

Healthline listasi kymmenen syytä, miksi aamukävelyiden ottaminen osaksi arkea kannattaa. 

1. Lisää energiaa 

Päivän aloittaminen kävelemällä voi antaa sinulle lisäenergiaa koko päivän ajaksi. Etenkin ulkona käveleminen lisää energisyyden tunnetta. 

Tutkimukset osoittavat, että aikuiset, jotka kävelivät 20 minuuttia ulkona, kokivat olevansa energisempiä kuin ne, jotka kävelivät 20 minuuttia sisällä. 

2. Parantaa mielialaa 

Aamukävely voi parantaa itsetuntoa ja kohottaa mielialaa, sekä vähentää stressiä ja ahdistusta. 

3. Täytä päivän aktiivisuustavoite 

Aamukävelyn ansiosta saat aloitettua päiväsi heti aktiivisesti. Usein työ- ja perhekiireet syövät aikaa liikuntaharrastuksilta ja jaksamiselta, mutta aloittaessasi aamun kävelyllä olet heti lähempänä suositusten mukaisia liikuntatavoitteita.   

4. Voi auttaa painonpudotuksessa 

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, ovat aamukävelyt oiva lisä arkeen. Aktiivinen elämäntyyli yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon voi auttaa sinua pääsemään lähemmäs tavoitteitasi. 

5. Estä tai hallitse terveydellisiä tiloja 

Kävely voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä, kuten parantaa vahvistuskykyä, sekä ehkäistä ja hallita erilaisia sairauksia. 

Kaikenlainen liikunta on hyväksi esimerkiksi sydämelle ja verisuonille ja tutkimusten mukaan 30 minuutin kävely päivässä voikin vähentää sydänsairauksien riskiä 19 prosentilla. 

6. Vahvistaa lihaksia  

Mikäli haluaa vahvistaa erityisesti lihaksistoa, kannattaa kävelyyn yhdistää lihaksia vahvistavia liikkeitä, kuten kyykkyjä tai hyppyjä, tai vaihtoehtoisesti suosia kävelyreitillä mäkiä tai portaita. 

Aamulla suoritettu kävelylenkki tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. (kuva: Shutterstock)

7. Ajatukset selkenevät 

Aamukävely voi parantaa keskittymiskykyä ja selkeyttää ajatuksia. Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ikääntyneiden aikuisten keskuudessa ne, jotka aloittivat päivänsä aamukävelyllä, paransivat kognitiivista toimintaansa verrattuna niihin, jotka pysyivät paikallaan. 

Kävely voi auttaa myös luovuuteen. Tutkimukset osoittavat, että kävely avaa vapaata ideoiden kulkua, mikä voi auttaa sinua ratkaisemaan ongelmia paremmin kuin se, jos istuisit vain paikallaan.  

8. Nuku paremmin 

Kävely voi auttaa sinua nukkumaan yösi paremmin. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin 55–65-vuotiaita iäkkäitä aikuisia, joilla oli vaikeuksia nukahtaa öisin tai joilla oli lievää unettomuutta. Ne, jotka harjoittelivat aamulla, kokivat unenlaadun olevan parempaa verrattuna illalla harjoitteleviin. Lisää tutkimusta tarvitaan sen selvittämiseksi, miksi aamuharjoittelu voi olla parempi unen kannalta kuin harjoittelu illalla. 

9. Ennakoi lämpötilat 

Etenkin kesäaikaan, kun helle porottaa päiväsaikaan ja vielä illallakin on usein turhan kuuma, on viilein aika usein juuri aamulla ennen kuin aurinko alkaa kunnolla paahtamaan. Aamuisinkin on hyvä kuitenkin muistaa pitää juomapullo mukana kävelylenkillä tai muistaa juoda vähintäänkin lenkin päätteeksi. 

10. Tee terveellisempiä valintoja koko päivän ajan 

Kun aloitat päiväsi kävelyllä, se voi saada sinut tekemään terveellisempiä valintoja koko päivän ajan. Väsyneenä suosii helposti epäterveellisiä välipaloja ja ruokia, mutta energisenä jaksaa usein keskittyä valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja. 

Lue myös: Aika hurahtaa uudella innolla klassikkolajiin - tiesitkö 9 monipuolista terveysvaikutusta?

Lue myös: Treenaatko vain kävellen? Valmentaja listasi helpot kehonpainoliikkeet, jotka yhdistää suoritukseen

Lue myös: Laihduttaja, ovatko kävelylenkit osa treenejäsi? Kävelynopeus, jolloin rasva palaa tehokkaimmin

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat