Kuva: Shutterstock

Vaginassa tapahtuu outoja asioita - näistä ei kuitenkaan tarvitse huolestua

23.07.2022 18:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Vagina saattaa vuotaa, turvota ja muuttaa muotoaan. Se on täysin normaalia.

Mikä on se kehonosa, joka auttaa saamaan lapsia, nauttimaan seksistä sekä menstruoimaan? Aivan oikein, kyseessä on vagina.

Alapää mietityttää kuitenkin paljon, eikä ihmekään, sillä monet intiimialueen ongelmat voivat aiheuttaa muutoksia seksuaalisessa halussa ja hedelmällisyydessä.

Vagina tapahtuu kuitenkin paljon asioita, jotka saattavat tuntua omituisilta ja erikoisilta, mutta ovat siitä huolimatta täysin normaaleja.

1.  Vagina vuotaa

Epätavallinen ja yllättävä alushousujen kastuminen saattaa tuntua epämiellyttävältä, mutta äkillinen vuoto on täysin normaalia. Vaginasta tuleva neste ja lima pitävät sen puhtaana ja suojaavat infektioilta.

Tyypillisesti vaginaalisessa vuodossa ei ole syytä huoleen, mikäli vuoto on kirkasta ja valkoista, paksua ja tahmeaa sekä liukasta ja märkää. Vuodossa ei tulisi olla voimakasta ja epämiellyttävää tuoksua.

Mikäli vuoto on vihertävää tai siinä on kalaa muistuttava tuoksu, oireet voivat olla merkki infektiosta. Tällöin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

2. Lievittää kipua

Vagina toimii myös henkilökohtaisena kivunlievittäjänä. Orgasmin saaminen voi auttaa esimerkiksi päänsäryn selättämisessä.

Orgasmin aikana elimistöön vapautuu endorfiineja, joilla on luontaisia, kipua lievittäviä ominaisuuksia. Itse asiassa niiden vaikutus on niin voimakas, että jo pelkästään seksin ajattelu voi riittää lievittämään kipua.

Lääkäri Sherry Ross on kertonut aiemmin, että seksi ennen kuukautisia voi helpottaa kuukautiskipuja.

- Orgasmit voivat lievitää monenlaisia kipuja, esimerkiksi kuukautiskipuja, päänsärkyä ja nivelkipuja, Ross kertoo.

3. Puhdistaa itse itsensä

Emätin puhdistaa itse itsensä sisältäpäin, joten vaginaa ei tarvitse pestä saippualla. Vaginan vuoto on luonnollinen tapa puhdistaa elimistöä bakteereista.

Voimakkaat alapääpesut voivat jopa sekoittaa vaginan luonnollista bakteeritasapainoa. Tämä voi aiheuttaa bakteerivaginoosia, eli emättimen bakteeritasapainon häiriötä.

Voimakkaiden pesuaineiden lisäksi tulisi välttää vaginan suoraa suihkuttamista vedellä, sillä liiallinen nestemäärä voi jopa lisätä bakteerien liikakasvua.

Alapään pesussa onkin syytä pysyä lämpimässä vedessä ja miedossa pesuaineessa. Pesuaineen pH-arvon olisi hyvä olla alle seitsemän.

4. Muuttaa muotoaan kiihottuessa

Emättimen koko ja muoto muuttuvat kiihottuessa. Emättimen kudokset, vulva ja klitoris mukaan lukien täyttyvät verellä. Tämän seurauksena emätin turpoaa ja sen väri saattaa hetkellisesti tummua.

Kehon sisällä vaginan yläosa laajenee. Lisääntynyt verenkierto lisää emättimen kostumista kiihottuessa.

Muutokset eivät ole pitkäkestoisia. Mikäli muutokset ovat pysyviä, tulee olla yhteydessä lääkäriin.

5. Eri osat käyttäytyvät eri tavoin

Vaginan eri osat käyttäytyvät eri tavoin.

Voi kuulostaa omituiselta, mutta vagina on dynaaminen elin ja kaksi kolmasosaa vaginasta käyttäytyy eri tavoin kuin kolmannes.

Vaginan eri osilla on eri tarkoituksia, jonka vuoksi ne käyttäytyvät toisistaan poiketen.

Esimerkiksi vagina on lihasputki, joka yhdistyy kohdunkaulaan. Kohdunkaula on kohdun alempi osa.

Vagina mahdollistaa niin veren kuin munasolujen poistumisen kohdusta kuukautisten aikana, seksin aikana vagina mahdollistaa sperman kulkeutumisen kohdunsuulle. Synnytyksessä vagina taas mahdollistaa lapsen ja istukan poistumisen kohdusta.

Klitoris taas toimii täysin erillään vaginasta. Klitoriksen tehtävänä on tuottaa seksuaalista nautintoa.

6. Hämmästyttävä palautumiskyky

Vagina on suunniteltu venymään synnytyksen aikana. 

Synnytys aiheuttaa kuitenkin keholle ja vaginalle suurta painetta, joten on normaalia, että vaginan ulkonäkö saattaa muuttua jälkeenpäin.

Synnytyksen jälkeen vagina saattaa näyttää ruhjoutuneelta ja tuntua turvonneelta. Tämä on kuitenkin täysin normaalia, ja vagina kyllä palautuu synnytyksen jälkeen. Vagina ei välttämättä palaudu tismalleen samanlaiseksi, kuin ennen synnytystä, mutta palautumisen jälkeen vaginan tulisi toimia täysin normaalisti.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 1.3.2022.

Lue myös: Gynekologit varoittavat: Asiat, joita tulisi välttää helteellä alapään terveyden ylläpitämiseksi

Lue myös: Oletko kuullut "sokeasta vaginasta"? Harvinainen ominaisuus saattaa aiheuttaa kipua seksin aikana

Lue myös: Ajeletko alapään karvoituksen kokonaan pois, vai jätäkö osan? Tavalla vaikutusta ulkosynnyttimiin

Lähde: The Sun

Kilpailut

Uusimmat