Kuva: Shutterstock

Onko nivelten naksuttelu haitallista? Asiantuntija antaa selkeän vastauksen ikuisuuskysymykseen

17.09.2022 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Naksuttelusta kannattaa pyristellä eroon.

Yksi pureskelee kynsiä, toinen räpeltää hiustuppoa ja kolmas naksuttelee sormia. Kaikilla on ärsyttäviä tapoja, jotka ilmaantuvat usein esimerkiksi kovasti keskittyessä tai miettiessä. Tai sitten nivelten naksuttelu saattaa joillakin jopa tuntua verryttävän niveliä.

Ikuisuuskysymys onkin, onko nivelille haittaa naksuttelusta? Women's Health -lehden haastattelussa reumatologian ja immuunisairauksien tutkija Elaine Husni ei näe välttämättä välitöntä haittaa, mutta riskiä on silti turha ottaa.

Kuten kaikki kehossamme, myös nivelten kunto on hyvin yksilöllistä. Jos sattuu omaamaan jo ennestään löysät nivelet, voi naksuttelu vain heikentää niitä entisestään. Terveille nivelille satunnainen naksuttelu taas ei ole niin haitallista. Vaikka naksuttelu ei kuitenkaan itsessään johtaisi mihinkään nivelsairauteen, on kuitenkin hyvin mahdollista, että se tuottaa pitkällä juoksulla nivelkipuja, jotka eivät nekään ole mukavia. 

Husni kuitenkin muistuttaa, että jokainen varmaankin toivoo säilyttävänsä terveet ja toimintakykyiset nivelet vanhuuspäiviin saakka, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta.

Husni kertoo myös, ettei naksuttelusta ainakaan ole todistettavasti mitään fysiologista hyötyä, joten hyödyllisempää on todennäköisesti jättää se tekemättä.

Lue myös: Päivittäinen istuminen johtaa vuodessa huolestuttavan moniin kuolemiin - haitallinen määrä kertyy nopeasti

Lue myös: Jo lyhytkin kestävyysharjoitus tarjoaa monia hyötyjä - katso, minkä pituista treeniä kannattaa suosia

Lue myös: Vahvojen kynsien salaisuus voi piillä ruokavaliossa - tärpit, mitä kannattaa syödä

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat