Kuva: Shutterstock

Trendiksi noussut laji näyttää kepeältä ja hauskalta, mutta kehittää uskomattoman monia lihaksia

02.10.2022 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kiipeily on monipuolinen koko kehon treeni.

Lenkkeilyt, kahvakuulat, jumpat ja erilaiset ryhmäliikunnat lienevät jo tuttuja, mutta joko olet kokeillut kiipeilyä? 

Jos et ole, olet kuitenkin todennäköisesti nähnyt ainakin sosiaalisesta mediasta monien muiden hurahtavan siihen paraikaa. Erityisen suosittua on esimerkiksi sisätiloissa tehtävä boulderointi, jossa kiivetään sen verran matalia seiniä, että turvavaljaita ei tarvita. 

Seinällä apinointi saattaa näyttää kuvissa vaivattomalta, mutta todellisuudessa kyseessä on hyvin tehokas treeni, joka rasittaa monipuolisesti koko kehoa.

Kiipeillessä harjoitusta saavat nämä kaikki

1. Selkä. Erityisesti keskiselän lihakset ovat kovilla, kun ponnistelet itseäsi seuraavalle tasanteelle ja yrität hallita koko keskivartaloa.

2. Hartiat ja olkapäät. Kädet ovat luonnollisesti olennaisessa osassa kiipeämisessä, ja erityisesti töitä joutuvat tekemään hartioiden ja olkapäiden lihakset.

3. Hauis ja kyynärvarsi. Myös hauis ja kyynärvarsi saavat oman osuutensa treenistä, sillä tartuttavat kädensijat voivat olla miten päin tahansa, joten joskus kiipeilyssä kiskoo itsensä ylös myös hauisten tai kyynärvarsien voimin.

4. Kämmenet. Yllättävän kipeiksi voivat treenin jälkeen tulla myös kämmenet, sillä puristusvoimaakin saa käsissä toki olla, että kädensijoista jaksaa tarttua.

5. Vatsalihakset. Treeni on todellakin monipuolinen, sillä vaikka varsinainen askellus seinällä tehdään käsillä ja jaloilla, saavat myös suorat sekä vinot vatsalihakset treeniä kehon taipuessa eri asentoihin ja kierteisiin.

6. Sääret ja takareidet. Ei varmaankaan yllätä, että sääret ja takareidet joutuvat ponnistelemaan, kun kurkottelet itseäsi seuraavalle jalansijalle pitkänkin matkan takaa.

7. Pakaralihakset. Kiipeilyssä tapahtuu myös periaatteessa sama liike kuin kyykkäyksessä, kun nostat kehonpainoasi jaloilla ja myös pakaroilla.

Lue myös: Treenimuoto, josta povataan tämän vuoden hittiä - lukuisten terveyshyötyjen lisäksi kutkuttavan hauskaa

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lue myös: Urheilu ei tuota tulosta, jos et saa tarpeeksi ravintoa - merkit, joista tunnistat syötkö riittävästi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat